Herstart praktijk voor klassieke homeopathie

GROOTEGAST - Per 1 augustus is de praktijk voor klassieke homeopathie ‘Dynamis’ aan de Hoofdstraat in Grootegast officieel weer open. Nicolien de Kroon-Hoving pakt na drie jaar uit de running te zijn geweest vanwege borstkanker de draad als vanouds op.

De confrontatie met eigen gezondheidsproblemen heeft haar blikveld verruimd, maar haar visie op klassieke homeopathie als natuurgeneeswijze niet veranderd. “Naast chemotherapie heb ik mijn voeding aangepast, collega’s op het gebied van homeopathie geraadpleegd en de tijd en rust genomen voor een goed herstel.” Het samenwerken met de reguliere geneeskunde heeft ze altijd omarmd. Daarnaast heeft ze andere activiteiten in een sfeer van het vrijwilligerswerk opgepakt. “Stilzitten is er niet bij. Elk mens zoekt voldoening en dat is bij mij niet anders”.

Breed spectrum

Dat iedereen een persoonlijk verhaal heeft, weet ze als geen ander. Na 25 jaar geleden een praktijk in Andijk te zijn gestart, wordt ze nog aldoor bezocht door cliȅnten die ze daar in haar eerste jaren heeft leren kennen. “Een reis van Andijk naar Grootegast, waar ik nu twaalf jaar een praktijk heb, hebben ze er graag voor over. Het schept wel een band als je iemand kent vanaf bijvoorbeeld zijn jeugd of vanuit een sfeer van persoonlijke belevenissen.”

Aldoor kijkt ze naar de totale mens in het voorschrijven van een of meer middelen of voor het geven van tips. Een consult duurt doorgaans een half uur tot een vol uur. De tijd die ze aan iemand besteed, vindt ze zo belangrijk dat haar praktijk een sfeer van rust ademt. Zo is er geen computer aanwezig in de praktijkkamer en wordt telefoonverkeer vermeden. “Je wilt de historie van iemand weten en het verloop van een ziektebeeld. Onderhand vraag je je af wat er allemaal al gedaan is. Geleidelijk zoek je dan naar de oorzaak en je probeert zo de sleutel tot herstel te vinden.”

Het spectrum aan ziektebeelden waarin ze zich verdiept is breed: van gedragsproblemen bij kinderen tot allergieȅn, trauma’s en bijvoorbeeld overgangs- en ouderdomsklachten. Ze kan daarbij bogen op een afgeronde studie aan de Academie voor Natuurgeneeskunde te Amsterdam, maar ook op contacten met collega’s of artsen waar dat raadzaam wordt geacht.

Het opvangen van signalen en dus een goede waarneming is haar eigen. “Bij pijn wordt nogal eens een paracetamolletje geslikt”, zo geeft ze als voorschot. “Je kunt de pijn daarmee mogelijk iets verlichten, maar je neemt de oorzaak niet weg. Bij pijn in de onderbenen kan er sprake zijn van kuitkramp die ontstaat door een slechte doorbloeding. Laag voor laag duik je als het ware dieper in iemands verhaal, totdat je een oplossing hebt gevonden.”

Na doorgaans vier tot zes weken wordt bij een herhaald consult gecheckt of het middel het beoogde effect heeft. Ook en vooral op emotioneel vlak biedt ze hulp aan die kan variȅren van een luisterend oor tot het verlichten van de situatie met een klassiek homeopathisch middel dat hierop is toegesneden.

De werkmentaliteit die in de regio in zwang is van ‘nait soez’n, moar broez’n’ herkent ze op gevoel. “Het nadeel van deze tijd is wel dat een heleboel zaken ‘even snel’ moeten gebeuren. Soms kom je jezelf dan tegen. Daarom en vooral daarom is rust zo belangrijk om tot een goed gesprek te komen. Plots ontdekt iemand dan dat het leven ook anders kan lopen: zo kan het ook.”

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak op werkdagen tussen 9.00-10.00 uur: 06 300 21 700 of www.dynamisgrootegast.nl

Door Jelle Raap.