Nieuwe buurtbus in het Westerkwartier

GROOTEGAST - De buurtbus lijn 550 die op werkdagen van ’s morgens 7.00 uur tot ’s avonds 19.00 uur tussen Grootegast en Leek via Sebaldeburen, Oldekerk, Niekerk en Tolbert rijdt, is inmiddels niet meer weg te denken. En dat gaat sinds afgelopen weekend in een gloednieuwe bus.

Het afgelopen jaar heeft de buurtbus ruim 21.000 passagiers vervoerd. In de herfst en winter worden diverse ritten vaak versterkt door extra bussen van Taxi Nuis. De eerste maanden van dit jaar is er een aantal weken een touringcar ingezet. De inzet van deze touringcar en de vele versterkingsritten gaan in goed overleg met de planning van Taxi Nuis.

Het succes van de buurtbus heeft ook een negatieve kant en dat zijn de kosten van de versterking. Er wordt gezocht naar een oplossing van dit probleem. De laatste acht jaar is de concessie kleinschalig vervoer gegund aan Taxi Nuis. Dat betekent dat de Buurtbusvereniging Grootegast-Leek zorg draagt voor vrijwilligers die de bus bemannen en Taxi Nuis het materieel levert en zorgt voor het onderhoud.

Het kleinschalig vervoer is sinds enige tijd ondergebracht bij Publiek Vervoer, een nieuw opgezette organisatie. Deze heeft bepaald dat alle buurt- en stadsbussen in de provincies Groningen en Drenthe met nieuwe bussen gaan rijden die voldoen aan de eisen van deze tijd.

Alle verenigingen gaan rijden met een nieuwe achtpersoons Mercedes bus. Alle bussen zijn voorzien van een verlaagde vloer, verhoogd dak, ruim twee meter langer en tevens een automaat. Voor menig chauffeur is dat even wennen.

Daarom heeft Taxi Nuis met alle vrijwilligers een proef/ instructierit gemaakt. Afgelopen zaterdag was het zover. Directeur mevr. Dalstra van Taxi Nuis kon de sleutels van de nieuwe bus overhandigen aan de buurtbusvereniging.