FNV en SPSW slaan handen ineen in

WESTERKWARTIER - Op initiatief van het FNV Senioren Westerkwartier heeft het Sociaal Platform Senioren Westerkwartier (SPSW) middels een brief haar ongenoegen geuit bij de politieke partijen, colleges en betrokken instanties over de aanbesteding van het welzijnswerk voor de nieuwe gemeente Westerkwartier.

De nieuwe gemeente Westerkwartier wil één ingang voor het sociaal domein hebben, één partij die als aanspreekpunt fungeert voor al het welzijnswerk in het Westerkwartier. Vijf welzijnsorganisaties deden mee aan de aanbestedingsprocedure en er kwamen vier door de voorronde. Omdat de procedure voor zou schrijven dat er voor de eindronde drie door mochten gaan, werd er geloot.

SPINN is een van de twee partijen uit het Westerkwartier zelf en werd afgewezen. Van de overgebleven drie partijen komen twee van buiten de regio, dan zijn ‘Tinten Welzijnsgroep’ uit Gieten en ‘De nieuwe zorg thuis’ uit Meppel. De derde partij is Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn en komt dus uit de regio.

„Hoe bestaat het dat een hulpverlenersorganisatie op afstand die van voor-af-aan moet beginnen met relaties opbouwen met de doelgroep in de voorronde het wint van een hulpverlenersorganisatie die met de poten in de grond al jaren contact heeft met de doelgroep”, schetst het SPSW.

„Kennelijk staan de belangen van mensen bij de gemeenten niet meer vooraan in die overwegingen.”

Ook haalt het SPSW de keuze van de gemeenten voor één loket aan. „Met die keuze worden een aantal lokale welzijnsorganisaties uitgeschakeld met mogelijk vergaande gevolgen (faillissement) voor die organisaties. Waarom heeft de nieuw te vormen gemeente die keus gemaakt? Uit frustratie omdat samenwerken tussen de gemeenten niet gelukt is waarna gemeentelijke herindeling noodzakelijk was, dacht men wat ons niet lukt gaan ook welzijnsorganisaties niet lukken?”, aldus het SPSW.

Ook vreest het platform voor de gevolgen voor het personeel. „Komen er links en rechts gedwongen ontslagen en mag men solliciteren op uiteindelijk dezelfde baan maar tegen een lager salaris?”

De rechter is gevraagd uitspraak te doen en deze is op 11 september. Tot die tijd staat de procedure stil. Het platform hoopt dat de gemeenten hun besluit terugdraaien en dat de politieke partijen in de gemeenteraden hun controlerende taak uitvoeren en stelling nemen.

Die stelling wil FNV Senioren Westerkwartier samen met het Sociaal Platform Senioren

„Wij willen leven in een mensenmaatschappij en niet in een juridische of financiële maatschappij. Als de gemeenten één loket willen, geef bestaande welzijnsorganisaties een kans om dat te organiseren”, aldus het FNV Senioren Westerkwartier.