Vitrage als vliegenschild

JONKERSVAART - Dat tropische hitte creatief maakt blijkt wel uit de oplossing die het echtpaar Piet en Hilda Tuinstra uit Jonkersvaart bedacht. Ze zagen met lede ogen aan dat hun pony Sita bedolven werd onder de vliegen. Vooral rond de ogen van het beest vormde zich een kolonie zwarte rakkers.

„Afrikaanse toestanden,”, zegt Hilda. Een afgedankte onderbroek van Hilda, die alleen nog dienst mocht doen als poetslap, werd op het hoofd van Sita gezet. De oren van Sita staken mooi door de pijpen heen. „Dat ging wel wat ver, voorbijgangers verklaarden ons vast voor gek, dat moest maar niet”, lacht Piet. „Wij bewaren altijd alles. Mijn vrouw kwam al gauw aanzetten met de vitrage die we in de eerste jaren van ons huwelijk voor de ramen hadden hangen.” Hilda knipte de stof op maat, met een uitsparing voor de ogen en aan de halter deed ze een koordje. „’t Is net een bruidsluier. Onze buren zijn erg onder de indruk van onze creativiteit en vinden het een geweldige uitvinding”, glundert Hilda.

Sita vindt het zo te zien heerlijk en comfortabel. Tijdens de ‘bruidsreportage’ nuttigt ze loof van verse sperzieboontjes uit eigen tuin. „Vorig jaar gaf ik haar mijn zelf verbouwde tomaten, die wij niet lekker vonden. De stront die ze daarvan produceerde gooide ik over mijn groentetuin. Het duurde even voor ik door had waarom er opeens zoveel tomatenplantjes op mijn tuin opkwamen”, vertelt Piet. „Het groeit hier als een tierlier!”

Sita komt de zomer wel door. Dit jaar haar 22e. „Al onze dieren worden hier oud”, zegt Piet. „ Het zal wel aan de grond liggen”, concludeert Hilda. „Wij zijn het hier ook nog lang niet zat, dus dat komt mooi uit!” besluiten ze samen.

Ineke Doornbos