Zorg over welzijnswerk

LEEK/MARUM - Er is ongenoegen over de gang van zaken rond de aanbesteding van het welzijnswerk in de nieuwe gemeente Westerkwartier.

De kritiek komt van het het Sociaal Platform Senioren Westerkwartier, waarbij ouderenorganisaties in deze regio zijn aangesloten. Het platform vindt het onbestaanbaar dat een in de regio gewortelde welzijnsorganisatie als SPINN al in de voorronde van de aanbesteding is gesneuveld. De race gaat nu tussen Tinten Welzijnsgroep uit Gieten, de Nieuwe zorg thuis uit Meppel en Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn. SPINN legt zich hier niet bij neer en spant een kort geding aan dat dient op 11 september

Als de nieuwe gemeente Westerkwartier in zee gaat met een nieuwe hulpverlenersorganisatie moet die van voren af aan beginnen met het opbouwen van relaties. ‘Dit terwijl SPINN met de poten in de grond al jaren contact heeft met doelgroep’, schrijft het platform in een boze brief aan de vier gemeenten. ‘Kennelijk staan de belangen van de mensen om wie het gaat, niet vooraan bij de overwegingen van de gemeenten.’ Ook bij de uitvoering van het huishoudelijk werk voor mensen die langer thuis moeten blijven wonen, gaf het geld bij de gemeenten in het Westerkwartier de doorslag, schrijft het platform. De ouderenorganisaties hebben er moeite mee dat het welzijnswerk straks wordt uitgevoerd vanuit één loket. Gevolg hiervan is dat bestaande uitvoeringsorganisaties die aparte doelgroepen bedienen, buiten de boot vallen. Dat kan zelfs leiden tot faillissementen. „Links en rechts komen er gedwongen ontslagen en mogen medewerkers solliciteren op uiteindelijk dezelfde baan maar tegen een lager salaris?”, aldus de brief. Het platform denkt dat voor één loket is gekozen omdat dit makkelijker is voor de gemeenten zelf.

Het Sociaal Platform Senioren Westerkwartier bestaat uit vertegenwoordigers van de ouderenbonden KBO Roden/Leek, PCOB Leek, Grootegast en Zuidhorn, Seniorenvereniging Westerkwartier en de FNV Senioren Westerkwartier.

Koos Bijlsma