De omslag van Novatec

TOLBERT - Een klassiek werkvoorzieningschap is het bedrijf Novatec in Tolbert niet meer. Al een aantal jaren geleden is een reorganisatie ter hand genomen waarbij het wsw-bedrijf is omgebouwd tot sociaal werkbedrijf, zoals directeur Henk Hofman het noemt.

,,We hebben 500 medewerkers op de loonlijst staan. Twee derde daarvan is ondergebracht bij bedrijven en overheidsinstellingen in Westerkwartier en Noordenveld.” Novatec maakt aan deze medewerkers het salaris over. Maar naar buiten toe vertegenwoordigen ze het bedrijf, de gemeente of de school waar zij hun werk doen. Bijvoorbeeld de gemeenten Zuidhorn of Leek. Maar ook Sylvaphane Plastics (Tolbert), verspaningsbedrijf VC (Leek), Topbrands (in het voormalige distributiebedrijf van V&D in Aduard), stichting Vredewold (Leek) of scholenstichting Quadraten (Grootegast). Wij leveren conciërges aan een groot aantal scholen’’, zegt Hofman.

Ambtelijke medewerkers zorgen voor de begeleidingen ondersteuning van de gedetacheerde mensen van Novatec. ,,Maar collegiaal trekken ze op met mensen die op de loonlijst staan bij de betreffende gemeente of het bedrijf”, gaat Hofman verder.

„Het bedrijfspand van Novatec aan de Feithweg in Tolbert is omgebouwd tot beschut werkbedrijf. ,,Hier werken mensen die een sterke mate van begeleiding en ondersteuning nodig hebben in een werktempo dat bij hen past’’, vult bestuursvoorzitter en wethouder van de gemeeente Zuidhorn, Bert Nederveen, hem aan.

Veel werkzaamheden bestaan uit inpakken van food- en nonfoodproducten. Trots is Nederveen op het werk in de spuiterij. ,,De openbaar vervoerfietsen worden in Tolbert gespoten in de bekende blauw-gele kleuren. Daarvan rijden er door het hele land zo’n 1000 tot 2000 rond.’’

Onderdeel van het beschut bedrijf is ook de kringloopwinkel van Novatec. ,,Tijdens de hitte van vorige week bleef onze kringloopwinkel gewoon open. Met een temperatuur die de 30 graden te boven ging, trok de winkel de hele middag nog klanten’’, zegt directeur Hofman. Op de kwekerij van Novatec op het complex tegenover de Rabobank in Leek verricht een dertigtal mensen beschut werk. ,,In deze tijd van droogte zijn zij dagelijks in de weer met beregenen inclusief het weekeinde” , vertelt hij.

In januari 2015 is de wet op de werkvoorziening ingetrokken. De instroom van nieuwe medewerkers is hierdoor aan banden gelegd. Toch zijn sindsdien nog dertien jonge mensen dankzij een nieuwe regeling voor beschut werken aan het werk gesteld bij Novatec. Eerder had Novatec een breder scala aan bedrijfsactiviteiten. In de loop der jaren zijn de afdelingen metaal, hout, stoffeerderij en autopoetsen afgestoten. De herindeling per 1 januari 1019 raakt de medewerkers van Novatec amper. Novatec wordt onderdeel van de gemeente Westerkwartier. Alle medewerkers houden hun werk. „De wsw’ers die werken in Noordenveld komen bij de Drentse gemeente in dienst, maar de begeleiding door Novatec blijft”, zegt Homan. Hij treedt per 1 januari aan als directeur in de nieuwe gemeente maar blijft verantwoordelijk voor Novatec.

Novatec viert dit jaar het 60-jarig bestaan van het bedrijf. Op 29 oktober is er in De Postwagen in Tolbert een jubileumsymposium, waarbij een feestrede wordt afgestoken door de Amsterdamse oud-burgemeester Job Cohen, die voorzitter is van de koepelorganisatie Cedris.

Koos Bijlsma