Ineke schrijft | Biecht

Een paar weken terug was het de laatste dag voor de basisschoolleerlingen voor de zomervakantie. Voor leerlingen van groep 8 ook nog eens een afsluiting van een tijdperk. De meesters en juffen worden traditiegetrouw getrakteerd op cadeautjes in de vorm van zeepjes en windlichten. Sommige ouders pakken zo uit dat ze het schaamrood op de kaken bezorgen van anderen, die er met een zakje snoep of helemaal niks mee weg proberen te komen.

Negenendertig jaar geleden nam ik afscheid van de basisschool. Ik meen mij te herinneren dat in die tijd alleen de leerlingen van de zesde klas de hoofdmeester trakteerden op een reep chocola. Na schooltijd sneakten mijn vriendinnetjes en ik het klaslokaal binnen en deden wij een greep in de stapel lekkers op het bureau. Slenterend door het dorp maakten wij de repen soldaat. Spijt van mijn daad had ik eigenlijk al tijdens de eerste happen en nog voordat de lekkernij in mijn maag het verteringsproces in ging. De schamele troost dat we na de zomer de meester niet meer onder ogen hoefden te komen hield mij enigszins op de been.

In mijn kindertijd hadden wij wel vaker van die ondoordachte acties. Zo verwisselden we wasgoed, plakten we kleefkruid achter de meubels van een handwerkjuf en staken we een koeienvlaai, gehuld in een krant in brand. Vanuit de schuur van het huis van een vriendinnetje zagen we de gevolgen van onze daad en kregen we oprecht medelijden met de meneer die met zijn pantoffels vol drek de stenen aan het schrobben was.

Onze streken leverden naast berouw ook weleens iets moois op. Zo werden we bij een mevrouw in wiens prachtige sprookjestuin we volledig los waren gegaan, getrakteerd op een feestje. Wat was mijn zusje verontwaardigd dat ik beloond werd voor iets wat toch een tikkeltje neigde naar vandalisme. Maar goed, ik moest voor die beloning wel eerst flink door het stof toen ik persoonlijk mijn excuus moest maken van mijn ouders.

Zo ging dat in die tijd. Geen Bureau Halt, geen zware gesprekken en geen taakstraf. Een standje van je ouders, spijt krijgen en excuus maken. Zand erover, limonade, chips en weer door.