Lustrum Nostalgische Boerendag Opende

OPENDE - Op zaterdag 18 augustus 2018 wordt bij camping Jiltdijksheide aan de Kolonieweg 20 te Opende voor de 5e keer de ‘Nostalgische Boerendag Opende’ gevierd. Het evenement duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur en in verband met het lustrum zal de feestelijke opening worden verricht om 11.00 uur door wethouder De Haan van de gemeente Grootegast, die op de dorsmachine de eerste schoof van de dag in de dorsmachine zal doen.

Op dit evenement ligt het accent op de manier van werken in de landbouw van de jaren ’60 en daarvoor. De jaren ’60 vormen een keerpunt in de wijze van landbouw bedrijven. Enerzijds ontstonden mogelijkheden om de landbouw efficiënter en bedrijfsmatiger aan te pakken door de ontwikkelingen in de techniek, terwijl anderzijds deze mogelijkheden werden ondersteund door verregaande schaalvergroting.

Het evenement Nostalgische Boerendag Opende besteedt veel aandacht aan het verdwenen boerenleven. Er zijn demonstaties met een van de weinige nog werkende dorsmachine in Nederland, ouderwets ploegen, zeismaaien, enz. enz. Er worden weer tientallen oldtimer tractoren verwacht, die in oude luister hersteld, hun kunnen demonstreren, onder andere in de wedstrijden ringsteken met trekkers. Voor de kleinsten zijn er demonstraties pony rijden. Het spreekt vanzelf dat er aandacht is voor oude ambachten, eendenkorven vlechten, paling roken en marktkraampjes met verse landbouwproducten en ga zo maar door.

En zo’n dagje uit met het hele gezin hoeft niet duur te zijn: door de inzet van veel vrijwilligers en door enige subsidies en sponsoren is ook dit jaar de entree gratis.