Gemeentehuis Leek stapt over op groene stroom

LEEK/GRONINGEN - 11 gemeenten in Groningen hebben hun krachten gebundeld bij het uitzoeken van een nieuwe energieleverancier.

Zij hebben besloten om over te stappen op groene energie van Energie VanOns. Energie VanOns koopt stroom die in Groningen wordt opgewekt, ook door dorpsgenoten uit Midwolde. Deze stroom wordt geleverd aan overheden, bedrijven, en ook aan huishoudens.

De gemeenten vinden het belangrijk dat de stroom die zij gebruiken uit eigen regio komt. In de toekomst komt de stroom die de gemeenten gebruiken ook uit Midwolde. In Leek is een lokale energiecoöperatie, namelijk de Energie Coöperatie Midwolde. De coöperatie wil groene energie opwekken door kleine windmolens te plaatsen bij lokale boeren. Op 13 september wordt de eerste dorpsmolen van Midwolde officieel geopend. Bij een coöperatie bepalen de leden zelf waar de opwekinstallatie komt te staan en wie van de opbrengst profiteert. Via Energie VanOns - dat in eigendom is van 80 coöperaties in het Noorden - wordt de stroom van de Energie Coöperatie Midwolde aan huishoudens geleverd.

Het voordeel van een eigen leverancier is dat deze de opbrengst teruggeeft aan de lokale energiecoöperaties, ook aan de Energie Coöperatie in Midwolde. Inwoners uit Leek kunnen een bijdrage leveren aan het dorpsproject van Energie Coöperatie Midwolde, door nu alvast energie uit het Noorden af te nemen van Energie VanOns. Voor iedere klant ontvangt de Energie Coöperatie Midwolde € 75,- per huishouden per jaar. Op https://energie.vanons.org/ kan iedereen die dat wil meer informatie vinden.

Meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met Anne Vogt, voorzitter energiecoöperatie Midwolde, via a.vogt@kpnplanet.nl