IJsboerderdij Niehove groot succes

NIEHOVE - In de warmste zomer sinds tijden is Rianne van der Helm (24) uit Niehove een ijsboerderij begonnen. In haar eigen bedrijf verwerkt ze melk van de koeien op de boerderij van haar ouders tot ijs.

De aftrap van haar eigen onderneming kon niet beter. Dankzij het uitzonderlijk fraaie weer vond het ijs dat ze produceerde, tot nu toe gretig aftrek. ,,Met recht mag ik spreken van een droomstart'', zegt de jonge onderneemster hierover. Begin april ging ze van start met haar eigen bedrijf. In korte tijd vond ze al snel flink wat afnemers voor het ‘boerderij-ijs’ dat zij produceert. ,,Elf jaar lang werkte ik in de winkel van fruitbedrijf Oudebosch in mijn eigen dorp. Dit bedrijf trekt veel bezoekers. Op bestelling lever ik ijs aan mijn vroegere werkgever’’, zegt zij.

Ook restaurants in de omgeving mag ze rekenen tot haar klanten. Eén van hen is café-restaurant Eisseshof in Niehove dat onlangs een grondige restauratie onderging. De startende onderneemster rondde een paar maanden geleden haar opleiding aan de agrarische hogeschool in Wageningen af. Het concept voor haar ijsbedrijf dat ze zelf ontwikkelde, diende daarbij als afstudeerproject.

In het kader van haar opleiding doorliep ze eerder een stage bij een kaasmakerij. ,,De melk die je zelf uit de koeien haalt om het vervolgens te verwerken tot een product als kaas, spreekt mij erg aan. Zo kwam ik op het idee zelf ijs te maken.’’ Overigens vergt ijs aanzienlijk minder melk als grondstof dan kaas. ,,Je hebt 10 liter melk nodig om een kilo kaas te maken. Een halve liter melk is voldoende om een liter ijs te produceren’’, zegt zij.

De melk betrekt zij van het boerenbedrijf van haar ouders. Een speciale ruimte richtte ze in voor de ijsproductie. Ze moest met name in de buidel tasten voor de aanschaf van een ijsmachine. Aan verkoop rechtstreeks aan de consument vanaf de eigen boerderij denkt ze voorlopig niet. ,,Dan moet je zeven dagen in de week klaar staan.’’ Op termijn sluit ze niet helemaal uit dat ze aan huis ook rechtstreeks aan de klant verkoopt.

Het ijs dat Rianne van der Helm produceert is, vindt ze zelf, een goudeerlijk product. Ze betrekt de melk immers van het boerenbedrijf van haar ouders die werken met zo’n 135 melkkoeien. Om het streekproduct compleet te maken, komt ze met aardbeienijs waarvan de aardbeien natuurlijk afkomstig zijn van Oudebosch. ,,We zijn afnemers maar ook leveranciers van elkaar.’’

Nu ze is afgestudeerd, mag Rianne voedingsles geven op scholen. Op een school voor praktijkonderwijs in Winsum is ze daarmee als stagiaire inmiddels al begonnen. ,,Misschien dat ik op termijn twee dagen lesgeef en drie dagen werk op mijn eigen bedrijf’’, zo laat ze weten. Bij grote drukte springt haar zus Mariët bij. En als het even wat minder druk is met ijsverkoop is dat ook al niet echt een probleem. ,,Ik stap met plezier zelf in de melkput om mijn vader bij het melken te helpen’’, vertelt ze

Koos Bijlsma