Gesteggel over naam partij

GROOTEGAST/MARUM - De naamgeving van twee lokale partijen die allebei 'Westerkwartier' in hun naam dragen, kan leiden tot verwarring bij kiezers.

Dat is de overtuiging van beoogd lijsttrekker Ytsen van der Velde van ‘VZ Westerkwartier’ die onder de naam VZ 2000 al bijna twintig jaar actief is in de gemeenteraad van Grootegast. Onlangs bleek dat zijn partij lokale concurrentie kreeg van Sterk Westerkwartier, een aantal vooraanstaande VVD'ers die ontevreden waren over hun positionering op de kieslijst van de VVD,

Van der Velde vreest dat het voor kiezers moeilijk wordt onderscheid te maken tussen de twee lokale partijen. ,,Ik kreeg hierover de afgelopen tijd al meerdere signalen binnen'', zegt hij. Burgemeester Hoekstra onderkent het bezwaar. Het verbaast lijsttrekker Harry Stomphorst van Sterk Westerkwartier. ,,Je moet de kiezer niet onderschatten. Die is goed in staat onderscheid te maken tussen de beide groeperingen'', meent hij. Stomphorst is niet bereid de notarieel vastgelegde naam van ‘Sterk Westerkwartier’ aan te passen. Van der Velde van VZ is dat evenmin. Die vindt dat zijn partij de oudste rechten heeft.

Volgens Stomphorst zijn er voorbeelden in den lande te over van gemeenten waar meerdere lokale partijen actief zijn zonder dat dit ooit tot klachten heeft geleid.

Koos Bijlsma