Historisch correct | De schrijvende broers Sikkema

Jan en Douwe Sikkema werden geboren in Lettelbert. Net voor het jaar 1900. Beide broers werden opgeleid om leraar te worden op een lagere school. Maar herinnerd zullen ze vooral worden doorwat ze geschreven hebben. Onbekend zegt u?

Wellicht zegt u de naam ‘Jan van Groningen’ iets. Jan van Groningen is de schrijver van een serie jeugdboeken, die bij meerdere mensen in onze omgeving in de kast staat. Jan van Groningen heet in werkelijkheid Jan Sikkema. De verhalen uit die jeugdboeken spelen zich veelal af in de omgeving waarin de schrijver opgroeide. Lettelbert en omstreken dus. Daarnaast zijn de boeken ‘goed christelijk’ te noemen. Zodat veel (christelijke) mensen het hun kinderen vroeger graag lieten lezen. Ook onder andere namen heeft Jan Sikkema nog boeken geschreven. Voor volwassenen. En zelfs toch ook nog een boek onder zijn eigen naam: ‘De Zoon maakt vrij’. De titel is veelzeggend, ten aanzien van de christelijke inhoud. De aangehaalde uitspraken in dat boek zijn trouwens veelal in het ‘Westerkwartiers’ (dialect).

En dan Douwe Sikkema. Hij is de maker van de beroemde serie “De avonturen van Van Bergen”. Verhalen met tekeningen erbij. Ook die tekeningen werden door hem gemaakt. Er zijn boekjes van gemaakt. Ook in herdruk zijn ze later nog eens uitgebracht. Daarnaast zijn de avonturen als een vervolgverhaal in de krant terechtgekomen. Meerdere mensen hebben deze stripverhalen uitgeknipt en opgeplakt. Naast deze serie heeft hij nog series gemaakt met andere hoofdpersonen. In eenzelfde vorm. Ook Douwe heeft, net als zijn broer Jan, boeken onder andere namen geschreven. Over de natuur, samen met een andere schrijver. En zelfs enkele boekjes in de Engelse taal, ook met eigen tekeningen daarbij. Wellicht komt u in de boekenkast van uw (groot)ouders nog iets van hen tegen?

Albert Graansma