Auwemalaan in Leek weer open

LEEK - Na een afsluiting van drieënhalve week gaat de Auwemalaan in Leek volgende week maandagavond om acht uur weer open voor het verkeer.

Dat is aanzienlijk sneller dan vooraf gedacht. Volgens verkeerswethouder Karin Dekker (GroenLinks) was vooraf gedacht dat een afsluiting van zes weken nodig was om de weg op de schop te nemen. Tot haar grote vreugde is de aannemer erin geslaagd om de klus al in ruim drie weken te klaren. Daardoor hoeven omwonenden en bedrijven op industrieterrein Diepswal gedurende een veel minder lange periode kilometerslang om te rijden.

De Auwemalaan is een drukke verkeersader. Dagelijks rijden duizenden voertuigen over deze verbindingsweg van Leek/Tolbert naar de Leekster nieuwbouwwijk Oostindie en het verderop gelegen Zevenhuizen. De aanpak van de weg voorziet onder meer in de aanleg van een een nieuwe fundering. Met de reconstructie is in totaal 2,2 miljoen euro gemoeid.

De reconstructie is overigens nog niet helemaal klaar. Zo moet de rotonde in de Auwemalaan bij Tolbert nog op de schop. Maar de verkeershinder die hierbij ontstaat, is veel minder groot dan de afgelopen weken het geval was. ,,Een groot deel van de weg is nu nog volledig afgesloten. Dat hoeft vanaf volgende week niet langer’’, zegt wethouder Dekker.

Ze is te meer ingenomen met de kortere duur van de afsluiting omdat de werkzaamheden die nu nog worden uitgevoerd, gepaard gaan met flink wat lawaaioverlast voor de omwonenden. Ook die geluidshinder is de komende tijd aanzienlijk minder groot. De reconstructiewerkzaamheden duren nog tot eind dit jaar.

Volgens de wethouder was de hinder vooral groot voor de vrachtauto’s die industrieterrein Diepswal als bestemming hadden. ,,Vanwege de afsluiting moeten de trucks vanaf de A7 omrijden via Zevenhuizen en Roden om bij Diepswal uit te komen komen.’’

Als ‘goedmakertje’ voor het voor lief nemen van de overlast biedt de gemeente de betreffende chauffeurs begin volgende week een voucher aan dat bij het tankstation van BP in Leek kan worden ingeruild voor koffie en een broodje.