Krijgt Leek regenboogzebra?

LEEK - In navolging van de gemeenten Groningen en Assen moet ook het centrum van Leek een zogenoemde regenboogzebra krijgen.

Daarvoor ijveren wethouder Karin Dekker (GroenLinks) en haar partij in het Westerkwartier. Een regenboogzebrapad is uitgevoerd in de kleuren van de regenboogvlag en is bedoeld om aandacht te vragen voor diversiteit en acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender mensen. Sinds zes jaar verrijst dit soort zebrapaden in binnen- en buitenland. Ons land telt er inmiddels dertig.

Dekker, oud-wethouder van Groningen, heeft in Leek nog geen speciale plek in gedachten voor ‘haar’ regenboogzebra. Zij vindt aandacht voor sociale acceptatie van diversiteit van mensen belangrijk en hard nodig ook. Toen ze onlangs op Twitter melding maakte van haar initiatief, kreeg ze onmiddellijk bijval van het Leekster CDA-raadslid Ria Horenga. ,,Die steun vanuit de raad deed mij deugd’’, zegt de wethouder.

Het liefst wil Dekker ‘haar’ zebra in Leek openen op ‘coming-out-day’, 11 oktober. Op die dag wordt op het gemeentehuis van Leek ook de regenboogvlag gehesen. in Groningen is de regenboogzebra te vinden op de Ubbo Emmiussingel, in de looproute van het Groninger Museum naar de binnenstad.

Koos Bijlsma