Oude sprookjes voor jong en oud tijdens Trijntje Soldaatsfestival

EZINGE - Tijdens het Trijntje Soldaatsfestival op 15 en 16 september in Ezinge komen de beste vertellers uit Nederland en België naar Ezinge om verhalen te vertellen, die Trijntje Soldaats in de periode van 1800 tot 1804 verhaalde aan kinderen in Ezinge.

Eén van die kinderen, Gerrit Jan Arends, schreef ze op in een schriftje. Het waren er zeventien, waarvan er één, het zestiende, niet was voltooid. Achteraf bleken het de eerste opgetekende Nederlandse sprookjes te zijn, die nog werden opgeschreven, voordat de Gebroeders Grimm en Andersen hun sprookjes optekenden.

In Ezinge is het afgelopen jaar veel aandacht geweest voor Trijntje Soldaats. Het festival, dat wordt georganiseerd door de Stichting Vertellus en de Werkgroep Trijntje Soldaats, wordt daarvan het absolute hoogtepunt.

Op de avond van 15 september is er een avondvullend programma, dat om 17.30 uur begint in het Wierdenlandmuseum met een oud Hollandse maaltijd, zoals die rond 1800 werden bereid. Voor de hedendaagse mens, die bekend is met keukens van over de hele wereld en die daarnaast ook wel geniet van fast food, wordt zo'n maaltijd een eye-opener.

Hierna houdt Theo Meeder, hoogleraar volksverhalen (RUG), een interessante lezing over het fenomeen Trijntje Soldaats. Trijntje werd in 1749 in Ezinge geboren als Trijntje Alberts. In 1787 trouwde ze met een Duitse soldaat, die in het Nederlandse leger diende. Daardoor kreeg ze de bijnaam Soldaats. Na verloop van een aantal jaren ging ze met hem mee naar zijn vaderland. Samen met hem kreeg ze twee kinderen. Helaas duurde het huwelijk niet lang. De vroegtijdige dood van de Duitser zorgde er voor dat ze alleen kwam te staan. Door heimwee gedreven, keerde ze terug naar haar geboortedorp, waar ze hertrouwde en waar ze als huisnaaister aan de slag ging in het gezin van weduwnaar Gerrit Arends. Een van zijn kinderen, Gerrit Jan, schreef de verhalen op.

Tijdens de middag van zaterdag 15 september kan men overigens nog deelnemen aan verschillende activiteiten van het museum, waar ook een minitentoonstelling rond Trijntje Soldaats is ingericht.

De middag van zondag 16 september is voor families en kinderen. Deze wordt gehouden in het Wierdenlandmuseum. Leerlingen van zeven basisscholen uit Winsum, Garnwerd, Zuidhorn en natuurlijk Ezinge hebben een slot geschreven aan de 16e niet voltooide vertelling. Het gaat daarbij om een Prinses, die wilde trouwen met een man met een blauwbonte baard. Het zijn prachtige verhalen geworden, die door de kinderen zelf worden voorgelezen.

Ook zijn tijdens de zondagmiddag de echte verhalenvertellers ook nog van de partij. Het gaat tijdens die middag steeds om programma's, die een uur duren. Aanvangstijden: 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

Reserveren is mogelijk via www.vertellus.nl.