Oud-correspondent schrijft toneel

ASSEN - De in Oldehove geboren Pieter Stouwie schrijft sinds 2015 avondvullende toneelstukken. Recent gaf toneeluitgeverij Vink zijn tweede stuk uit, de tragikomedie ‘Een teken van leven?’. Het eerste was het blijspel ’Liegen loont…Of toch niet?’

„Van kinds af aan schreef ik fantasieverhalen. De persoon die ik beschreef beleefde van alles’, zegt Stouwie. „Op de middelbare school kwam ik in aanraking met de lp’s van cabaretier Fons Janssen en werd ik geraakt door wat woorden en taal kunnen doen, wat voor kracht het heeft. Hoe je woorden verschillend uit kan leggen. Ik heb zijn platen ‘De lachende Kerk’, ‘Kwartetten’ en ‘Driemaal andermaal’ grijsgedraaid. Ik werd wat later door de plaatselijke voetbalvereniging in Oldehove (OKVC) gevraagd of ik de redactie van het clubblad wilde doen en werd later eindredacteur.’ Ook was hij correspondent voor Westerkwartier.

Stouwie schreef ook korte verhalen die hij naar uitgeverijen toezond, maar daar kwam eerst niks uit. Hij was voetbaltrainer maar het schrijven bleef sluimeren. „Ik heb een voetbalachtergrond en daar richtte ik mij op. Hierdoor bleef het schrijven erbij want als je gaat schrijven moet je hoofd leeg zijn, moet je geen andere dingen aan je hoofd hebben. In 2010 ben ik gestopt als voetbaltrainer. Vanaf 2011 ben ik korte stukjes van ongeveer vijftien minuten gaan maken.” Hij schreef acht korte toneelstukken, die zijn uitgebracht door Toneeluitgeverij CTS Producties. Meerdere van deze stukken zijn de afgelopen jaren door mensen en groepen uit Nederland en België aangekocht en opgevoerd. „Als diverse toneelclubs de stukken opvragen en opvoeren is dat een stimulans”, volgens Stouwie.

In 2015 besloot hij een avondvullend toneelstuk te schrijven. „Ik had geen ervaring op dat gebied. Ik heb wel een paar toneelstukken opgevraagd en een aantal dvd’s bekeken en ben begonnen te schrijven met het verhaal wat ik in mijn hoofd had. Toneeluitgeverij Vink was positief maar er moest wel wat gewijzigd worden. Ik heb daarop gevraagd of ze iemand wisten die mij zou kunnen en willen begeleiden”, vertelt Pieter. De (bekende) amateur toneelschrijver Jan Tol werd zijn mentor. „Het fijne was dat hij niet alles voorkauwde maar tips gaf en je het vervolgens zelf liet aanpassen. Al doende leerde ik veel, zoals dat veel uitgebeeld wordt en niet uitgebreid beschreven behoeft te worden en proberen je te verplaatsen in de mensen in de zaal. ‘Begrijp ik over wie en wat het gaat?’

„Ik schrijf verhalen over wat iedereen zou kunnen overkomen, met een komische noot.” In het eerste blijspel komt vooral aan de orde dat iedereen zijn goede en minder goede kanten heeft. In zijn tweede stuk, een tragikomedie, komt dementie aan de orde. „Mijn inspiratiebron kan van alles zijn, een gesprek in de wachtkamer, een stukje in de krant, een documentaire op de televisie. In een schrift noteer ik mijn invallen, scenes en dialogen en die verwerk ik in de computer. Dan kan het best zijn dat ik uiteindelijk tweederde schrap”, zegt hij.

In totaal is Stouwie ongeveer een jaar bezig met een avondvullend stuk. „Ik ben met de derde bezig. Dat wordt een blijspel en is geïnspireerd op iets wat mezelf overkomen is, het gaat over borg staan voor iemand en heeft als werktitel ‘Ben je bedonderd’. Ik zie taal als een communicatiemiddel om me te uiten, dingen te verwerken en een wereld te scheppen die er niet is maar wat er zou kunnen zijn.”

Mensen, groepen en/of toneelverenigingen die één van de acht korte toneelstukken van zijn hand op zicht willen ontvangen, kunnen terecht op: http://www.cts-producties.nl; Mensen, groepen en/of toneelverenigingen die het blijspel ‘Liegen loont…Of toch niet?’ of de tragikomedie van Stouwie op zicht willen ontvangen, kunnen terecht op: https://www.toneeluitgeverijvink.nl.