Oud-leraar De Borgen schrijft boek over helium

TOLBERT - Oud-leraar Franklin Roos van scholengemeenschap Nienoordcollege - nu De Borgen - in Leek heeft een boek geschreven. Het werk heet He Helium! Wat bizar.

De titel bevat een woordspeling: ‘He’ is niet alleen een uitroep maar ook het symbool voor helium.

In het populairwetenschappelijke boek gaat Roos gedetailleerd en zo volledig mogelijk in op helium en dat geschikt is voor elke leek die algemene ontwikkeling wil verruimen. Een paar paragrafen zijn wat ingewikkelder. „Beschouw die als een leerzame uitdaging”, aldus Roos.

Helium is een edelgas dat volstrekt veilig is om het bijvoorbeeld als stijggas voor ballonnen en zeppelins te gebruiken. De ontdekking van heliumgas is buitenaards.

Vloeibaar gemaakt helium is buitengewoon opzienbarend en er is hierover weinig bekend bij het grote publiek. Helium brengt ons in aanraking met quantumfysica. Bovendien introduceert de auteur een nieuw element: zeronium.

De nu gepensioneerde Franklin Roos studeerde natuur-, wis- en sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Tijdens zijn werkzame leven was hij leraar natuurkunde aan HAVO en VWO. Didactiek van de natuurkunde boeide hem zeer en daaruit voortvloeiend ontwikkelde hij een liefde om populair-wetenschappelijk werk te schrijven.

Ook ontwikkelde hij een ingrijpend nieuwe visie op warmteleer, kernfysica en elementaire deeltjes. Daarover kan de lezer ook nog werk verwachten. Vaak schreef hij artikelen in Archimedes en het wiskundetijdschrift Pythagoras, dat inmiddels niet meer verschijnt.

Franklin Roos ontwikkelde een nieuwe visie omdat hij niet overtuigd was van de bestaande zienswijze en het vragen bij hem opriep. „Dit model heb ik in mijn studententijd ontworpen. Het is een alternatieve manier om het gedrag van supervloeibaar helium te beschrijven. Eerst geef ik de gebruikelijke opvattingen en daarna bespreek ik de mijne. Ik noem mijn theorie het zeronmodel.”

Het boek is te bestellen via www.boekscout.nl