Talentontwikkeling bij Outdoor Tolbert

TOLBERT - Voor iedere tak van sport is de ontwikkeling van jonge talenten een must. Jonge talenten moeten de basis vormen voor de topprestaties in de toekomst.

In de hippische sport is dat niet anders, alleen is er één groot verschil: de ruiter heeft een paard nodig om tot prestaties te komen. Net zo goed dat niet alle voetballers een Messi worden zijn niet alle paarden in ‘de stal’ gelegd om uit te groeien tot Bonfire of Zenith, maar het is belangrijk het talent vroegtijdig te ontdekken.

Oud-schaatscoach Gerard Kemkers zal in een bijeenkomst met talenten en de ouders van die talenten een voordracht houden over de ontwikkeling van het talent. „Ik heb zin om bruggen te slaan tussen diverse sporten. Met als doel te kijken of ik de paardensport in Noord-Nederland kan ondersteunen”, vertelt Kemkers.

Oud-bondscoach Bert Romp, die zelf een internationaal top presterende springruiter is geweest, komt naar Tolbert om talenten in het parcours te begeleiden. „Je moet met je partner het paard een eenheid vormen om tot prestaties te kunnen komen. Die eenheid is mede gebaseerd op afspraken. Die afspraken moeten niet alleen duidelijk zijn, maar ze moeten ook consequent worden gehandhaafd. Te vaak zie ik dat fouten in de parcoursen ontstaan omdat de ruiter in de communicatie met zijn partner óf zelf tekort schiet óf tegenstrijdige aanwijzingen afgeeft, waardoor het paard in verwarring wordt gebracht. Op het moment dat je het parcours aan het verkennen bent moet je je voor de volle honderd procent gaan focussen. Die focus moet je hebben wanneer je op je paard stapt om te gaan losrijden en pas wanneer je de wedstrijdring hebt verlaten mag je die focus laten verdwijnen. Onze sport is veel meer dan buitenstaanders misschien denken een concentratie sport. Niet alleen voor de ruiter, maar ook voor het paard”, aldus Romp.

https://www.jumpingoutdoortolbert.nl/