Nieuwe roeden voor Fortuna Noordhorn

NOORDHORN - Woensdag 12 september plaatste molenbouwer Jellema de nieuwe roeden op molen De Fortuna in Noordhorn.

De roeden zijn in maart van de molen gehaald, omdat landelijk was besloten alle molens in Nederland met deelbare roeden stil te zetten. Deelbare roeden zijn in het midden bij de as met bouten aan elkaar verbonden. Bij twee molens met dit type roeden in Nederland waren de bouten gebroken. Ook molen De Fortuna had deelbare roeden.Na constatering van bovengenoemde problemen heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de andere 47 molens in Nederland stil laten zetten. Minister Jet Bussemaker heeft besloten de eigenaren van betreffende molens een financiële vergoeding te geven. De gemeente heeft een vergoeding van € 63.564,- gekregen voor het vervangen van de deelbare roeden door roeden uit één geheel.

Voor 2018 stond restauratie van de molen De Fortuna al in de planning. De restauratie bestond voor het grootste deel uit het vervangen en herstellen van de stelling van de molen. Het verwijderen van de roeden is gelijktijdig meegenomen. De roeden zijn naar roedenmaker Straathof in Hillegom gebracht, die de bestaande roeden na heeft gemaakt. Nu volgt nog het aanbrengen van het latwerk. Als dit is aangebracht, kan molen De Fortuna weer 30 jaar mee.

Recent heeft de gemeente in het kader van de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) een subsidie binnengehaald van € 109.437,-. De subsidie is bestemd voor onderhoud van de vier molens binnen de gemeente Zuidhorn. Het gaat om de molens De Fortuna in Noordhorn, De Kievit in Grijpskerk, De Leeuw en Aeolus in Oldehove. De subsidie is beschikbaar voor de periode 2019 tot en met 2024. Molenwethouder Fred Stol: „Wij zijn blij dat molen De Fortuna met de nieuwe roeden weer kan draaien en jaren mee kan. Ook zijn we blij met de recent toegezegde subsidie waarmee wij samen met onze molenaars onze vier molens in goede staat kunnen houden.”