Ineke schrijft | Materialisme

Materialistisch? ‘Nee hoor, dat ben ik niet. Ik geef om mensen, niet om dingen’ Hoe vaak hoor je dat niet?

Eerst maar eens even opzoeken wat het woord materialisme betekent. Ik vind: ‘Het hechten aan stoffelijk gewin, het streven naar materieel bezit en/of genot’. Genot. Dat kun je ook krijgen door mooie vakanties en lekker eten. Of een kick krijgen van een helikoptervlucht bijvoorbeeld. Uiteraard heb je in het materialisme gradaties maar veel mensen zijn in meer of mindere mate materialistisch. Je hebt mensen die niet hechten aan kleding of een groot huis maar hebben dan wel weer een hobby zoals het verzamelen van oude motoren, die ook veel geld kosten. Of ze gaan helemaal op in hun reizen en geven daar grof geld voor uit, ook een vorm van materialisme.

Kun je eigenlijk niet materialistisch zijn in onze Westerse wereld of ga je ongemerkt gewoon mee in de stroom van het najagen naar stoffelijk bezit? Materialisme is een vies woord, bijna niemand zal toegeven dat hij of zij het is. Maar als dat niet zo was leefden er veel meer mensen soberder dan nu het geval is. Is dat erg? Misschien niet. Maar hoe vaak heb ik niet gezien dat mensen die in de prachtigste huizen woonden en alles konden kopen wat ze wilden zo ongelukkig waren als een zieke kip.

Ook ik kan superblij worden van iets moois in of om mijn huis, ik hou van concerten en festivals, eet graag buiten de deur en wil graag op vakantie. Ik hecht er aan en geef daar geld voor uit en kan dus ook een materialistische muts zijn. Maar ik heb ook ervaren dat mijn geluk daar niet van afhangt. Wel eventjes uiteraard maar niet voor de lange termijn.

Voor geluk heb je soms geld nodig. Ik heb eens veel uitgegeven voor een vliegvakantie en kon er niet van genieten. Ik miste namelijk een dierbaar persoon. Iemand aan wie ik gehecht was, die er niet meer was. Alles gaat voorbij. Niets blijft voor altijd. Ja, het gemis van dierbaren. Eigenlijk best fijn.