Historisch Correct | Burgemeester Van Waning

Van Waning was burgemeester van Leek vanaf 1947 tot in 1962.

In 1947 had Zevenhuizen nog meer inwoners dan het dorp Leek. Terwijl in 1962 de stormachtige ontwikkeling van het dorp Leek in volle gang was. Van Waning werd in 1897 geboren in Den Haag. In een familie waar al meerdere burgemeesters uit waren voortgekomen. Na een studie rechten vertrekt hij in 1927 naar Nederlands- Indië. Daar krijgt hij belangrijke bestuurlijke banen. En in 1939 wordt hij burgemeester van Soekaboemi. Zoals wellicht bekend valt Japan Nederlands-Indië binnen, tijdens de Tweede

Wereldoorlog.

Van Waning belandt, net als veel andere Nederlanders, in gevangenschap. Na de oorlog wil hij zijn bestuurservaring inzetten voor de wederopbouw van Nederland. In 1947 wordt hij burgemeester van Leek. Het verhaal gaat dat er eerst nog geen woning voor hem beschikbaar was, en hij moest wonen boven het plaatselijke café. Daar hielp hij de kastelein wel eens. En tegen sluitingstijd riep hij: ‘Hoogste tijd heren, anders wordt de burgemeester boos!’ Burgemeester Van Waning was fanatiek. Hij wilde van alles weten en bemoeide zich met van alles. Zodoende was het mede Van Waning zelf die voor de stormachtige ontwikkeling van Leek zorgde.

Het belangrijkste was wel de aanwijzing van Leek als een “industriekern”. Subsidies zorgden dat Leek een aantrekkelijke plaats werd voor nieuwe industrie. De industrie zorgde voor meer werk en meer inwoners. Waarbij tevens de andere voorzieningen groeiden. Onderwijs, maatschappelijk werk en de recreatie bijvoorbeeld. In 1950 kwam er een Technische School. In 1957 ontstond bejaardencentrum Vredewold. In 1958 kwam er een Rijtuigmuseum in de borg Nienoord. In 1960 kwam er een kinderboerderij. En in 1960 kwam er een centrale werkplaats voor moeilijk plaatsbare mensen. Van Waning vertrekt in 1962, op 65 jarige leeftijd, uit Leek. Hij gaat dan zijn studie Italiaans voortzetten.

Albert Graansma