Pounamu krijgt plek in hart en museum

LUTJEGAST - Een wereldprimeur voor het Abel Tasmanmuseum in Lutjegast en daarmee ook voor de gemeente Grootegast. Liefdevol en met emoties omringd werd de eerste jadesteen die Nieuw-Zeeland dankzij diplomatieke inspanning mocht verlaten zaterdag onthuld in een bomvolle kerk. Op dezelfde plek is, toen Lutjegast nog aan zee lag, Abel Tasman ten doop gehouden.

Doug Huria overhandigde namens zijn Maori-stam Ngati Tumatakokori de ‘pounamu’ aan de gemeente waarbij hij a cappella de christelijke hymne ‘How great Thou art’ zong. Rob Zaagman vertelde als oud-ambassadeur namens ons land in Nieuw-Zeeland dat degenen die voogdij over de bijzondere steen hadden met toestemming van regeringswege deze hebben geȅxporteerd. De reis bleef niet onopgemerkt. Zo kostte het hem veel moeite de douane in Dubai te overtuigen, nadat de steen hier via een vlucht vanuit Wellington was gearriveerd.

De steen draagt de naam Ruamiki en is vernoemd naar een voorvader van Doug Huria. Hij staat als gebaar van verzoening symbool voor de spirituele verbondenheid tussen Tasmaniȅ en Nieuw-Zeeland en de gemeente Grootegast. Alle aanwezigen mochten bij het verlaten van de kerk hun hand erop leggen, nadat De Bazuin zowel ingetogen als swingend enkele nummers ten gehore bracht. De gemeente volstond niet met het aannemen van de primeur, maar maakte ook een thanks giving-gebaar. Zowel Doug Huria als Rob Zaagman ontvingen een erepenning van Grootegast met de beeltenis van Abel Tasman op de voorzijde en hun eigen naam op de achterzijde.

Het museum is nog in overleg met Nieuw-Zeelandse firma’s in ons land over een passende entourage voor de unieke steen die ook wel als ‘een steen uit de hemel’ wordt aangeduid. Het plan voorziet erin dat het publiek ook in de komende tijd de steen kan aanraken, zodat een gevoel van verbondenheid alleen maar wordt versterkt. (Foto: Jelle Raap)