Mooie prestaties bij Outdoor Tolbert

TOLBERT - Bert-Jan Zuidema uit het Drentse Zuidwolde eiste op de slotdag van Outdoor Tolbert de overwinning op in de Grote Prijs. Hij zette met zijn paard Fleurabella de beste prestatie neer in de barrage en ging naar huis met de hoofdprijs, een tractor ter waarde van 10.000 euro.

De parcoursbouwers Jos Brinkman en Willem Schepers maakten het de ruim 50 deelnemers in de slotrubriek niet makkelijk. „Er staat zeker een reëel parcours, maar dat mag ook, want de ruiters kunnen niet elke dag zo’n dikke prijs winnen”, zei Brinkman. Het duurde tot de 16e rit voordat de eerste foutloze deelnemer zich aandiende. Uiteindelijk wisten acht deelnemers de eerste ronde foutloos te doorstaan. In de barrage leek Bas Moerings de grote favoriet. De ruiter uit Roosendaal zette met Fasther een prima rit neer: foutloos in 39,55 seconden. Lennard de Boer deed een knappe aanval op die tijd, maar de ruiter uit De Wijk, verbonden aan Stal Schröder, kon met zijn paard Dento niet aan de rit van Moerings tippen. Bert-Jan Zuidema kon dat wel. De Drentse ruiter buitte de mogelijkheden van het parcours uitstekend uit, stuurde scherp binnendoor en zette met Fleurabella de winnende tijd van 38,66 op de chronometer. Albert Zoer uit Echten deed als laatste starter nog een serieuze aanval, maar hij kreeg met zijn hengst Florian een fout en werd vijfde. Winnaar Zuidema sprak van een zware, maar mooie wedstrijd en gaf zijn paard alle credits. „Fleurabella is nu acht jaar, ik rijd het paard nu drie jaar en ben er heel blij mee. Hij gaat er heel gemakkelijk over.” Na zijn ereronde te paard restte Zuidema nog de ereronde op de pas gewonnen tractor, aangeboden door hoofdsponsor Eemsned. Die rit ging hem iets minder soepel af. ,,Ik rijd nooit op een tractor. Maar het is wel een fantastisch prijs!”

Ernesto Canseco wist ook weer een uitstekende indruk te maken. De Friese Mexicaan won met grote voorsprong het ZZ-parcours met zijn paard Grandkittaire (v. Arezzo VDL). „Deze week lijkt alles te lukken”, glunderde de ruiteruit Boijl. Canseco heeft in Tolbert duidelijke de goede flow te pakken. „Maar vorige week bij het WK voor jonge springpaarden in Lanaken zat het me niet mee”, haast hij zich te zeggen. „Maar hier dus wel. Ik rijd ook graag in Tolbert. De bodem is uitstekend en er staan goede parcoursen, waarin je fijn voorwaarts kunt rijden.” Met dat voorwaarts rijden zat het wel goed bij Canseco. In het ZZ-parcours met ingebouwde barrage zette hij als enige een tijd beneden de 40 seconden neer. Hij had 38,98 seconden nodig voor een foutloze ronde. De nummer twee Brian Kommers klaarde de klus met Twist Her Z in 41.15. De derde plaats was voor Lennard de Boer uit De Wijk met Foudre F.

Op vrijdagmiddag ontving het bestuur van Outdoor Tolbert een delegatie van gemeenteraadsleden en bestuurders uit de vier gemeenten in het Westerkwartier. Het gebied staat aan de vooravond van een herindeling, die per 1 januari leidt tot de vorming van de nieuwe gemeente Westerkwartier. Een goed moment dus om eens van gedachten te wisselen over de kansen en bedreigingen voor de hippische sector in de regio. De politici lieten niet het achterste van de tong zien, maar zijn het met de stichting Westerkwartier Paardenkwartier eens dat er grote kansen liggen om de paardensector verder te versterken. Politici wezen er daarbij ook op dat vooral het recreatieve gebruik van het paard toeneemt. Duidelijk werd ook dat de politiek niet veel voelt voor financiële hulp. De sector moet het zelf gaan doen, waarbij de politiek optimaal moet faciliteren.