Belevenissen uit het gymnasium | Gewend

Op het moment waarop u deze column leest, is het schooljaar zo’n beetje vier weken oud en het is alsof er geen zomervakantie geweest is...! Dat is jammer, maar er staat veel moois tegenover, zoals het feit dat we in banen als die in het onderwijs met zijn allen elk jaar een nieuwe start mogen maken. Pubers die over datum leken in juli, zijn in september weer fris en fruitig. Individuen waar je het naar je gevoel zo’n beetje mee gehad had, tonen hernieuwd enthousiasme en hebben er weer zin in.

Elk jaar moet je naar mijn idee iets veranderen - het liefst iets kleins - om het voor jezelf (en) voor de klas spannend en gezellig te houden tot misschien het Eind der Tijden maar in elk geval tot het pensioen. Voorzichtig geformuleerd voornementje: waarschijnlijk dit jaar toch ietsepietsje meer digitaal omdat er iets interessants besteld is dat gebruikt moet worden?! We zullen zien of dat een tikkeltje gaat lukken... Ander voornemen: dit jaar hinderlijke elementen die vooral zichzelf leuk vinden en daarmee klasgenoten en docent ergeren, gewoon even verwijderen uit de les en bij aanhoudend fout gedrag op hun vrije middag een rotklusje voor hen inplannen.

Het is de vraag of ik deze twee beloftes aan mezelf kan en ga houden. Dat digitale gedoe blijft een dingetje, zoals dat dan heet. Bovendien voel ik me gesteund in mijn digibetisme als ik zo nu en dan lees dat scholen de telefoons en de ipad afschaffen en gewoon lekker ouderwets aan de slag gaan, docent en leerling in hun eigen rol. “Jaaaah!”, denk ik dan stiekem, “zo moet onderwijs zijn: alledaags aangenaam archaïsch arbeiden! Stampen en studeren en inprenten en inslijpen en geen geklooi achter de (computer)schermen”. Wat betreft het verwijderen van leerlingen: daar ben ik altijd slecht in geweest, lees: dat doe ik praktisch nooit. Dat is niet altijd verstandig. Soms helpt kortstondige afzondering en verbetert daardoor de sfeer en de houding. Geen gepap en genathoud maar hup, de deur uit. We zullen zien of ik dit jaar vaker op dat gebied optreedt. Vandaag alvast even uitgetest met een doorgiebelend gevalletje. Het gaf meteen rust. Jullie zijn gewaarschuwd, geachte leerlingen ;-)

Intussen is en blijft het docentschap gewoon een hartstikke leuke baan: je staat aan de bron van een zich ontwikkelend leven en kan daaraan een kleinigheid of grotigheid bijdragen.