Burentwist Briltil over slagboom

BRILTIL - Oud-jachthaveneigenaar Tjeerd van der Mei (80) is ten einde raad. Wie hem en zijn vrouw in Briltil willen bezoeken, moeten sinds kort een slagboom passeren.

De slagboom staat op het erf van buurman Sytze Bakker die het voormalige waterschapshuis bewoont. Hij moet op zijn eigen weg zogeheten recht van overpad verlenen aan zijn buren. Een paar geleden legde hij een drempel in de weg om passerende voertuigen te dwingen kalmer te rijden. Met succes vocht Van der Mei de drempel aan bij de rechter. Bakker ging hiertegen in hoger beroep. Het gerechtshof gaf hem ruim een jaar geleden groen licht voor een slagboom.

Van der Mei is in alle staten: ,,Dit is pure pesterij. Zo wordt ons het leven hier onmogelijk gemaak'', zegt hij. Klagen bij de gemeente haalde niks uit. Burgemeester Greetje de Vries-Leggedoor laat via een woordvoerster weten niks te kunnen doen er een arrest van het Hof ligt en de slagboom op particulier terrein staat.

Van der Mei snapt de rechter niet. ,,Door deze slagboom zitten wij hier opgesloten. Dat is heel riskant. Want gaat de slagboom open als hier een ambulance komt?’’ Volgens Van der Mei houdt zijn buurman zich niet aan de voorwaarden die het Hof in het arrest heeft gesteld: ,,We moeten tegen een borgsom van 150 euro een pasje c.q. afstandsbediening afhalen bij de buurman om de slagboom handmatig te bedienen. We praten al jaren niet meer met de buren. Daar prakkizeer dus niet over.’’

De doorgang ter plaatse is volgens Van der Mei bovendien veel te smal. ,,Onze grote tractor kan hier niet langs.’’ Omdat de slagboom voor wandelaars en fietsers niet opengaat, moet het langzame verkeer aan de zijkanten van de slagboom passeren. ,,Daarvoor is amper ruimte. Dit vraagt om ongelukken.’’

Bakker laat in reactie weten dat hij de slagboom plaatste volgens de voorschriften van de gemeente. Hij zegt: ,,Ik heb keurig een omgevingsvergunning gekregen van de gemeente. Die slagboom blijft staan.”