Ineke schrijft | De minderheid mag niet zeuren

De NTR koos er voor om uitsluitend roetveegpieten bij de intocht in te zetten om daarmee gehoor te geven aan wat er in de samenleving leeft. Inmiddels is dat terug gedraaid maar het vuurtje laait weer op.

De mensen die zich gekwetst voelen door de figuur zwarte Piet zijn in de minderheid. Tenminste, dat wordt gezegd en laten we daar vanuit gaan. Wat mij opvalt is dat de mensen, die last hebben van de manier waarop zwarte Piet neer wordt gezet, hun mond moeten houden van de mensen die vast willen houden aan de traditie. Met als argument dat zij in de minderheid zijn en zich aan moeten passen.

Maar het gaat hier toch om de mensen die zich ongemakkelijk en gekwetst voelen? Daar zul je iets mee moeten. Als een kind zich niet thuis voelt of gepest wordt op school dan zeg je toch ook niet dat het niet moet zeuren en zich aan moet passen aan de klas? Als een vrouw zich op haar werk geïntimeerd voelt door seksistische opmerkingen van mannelijke collega’s moet ze zich dan ook maar aanpassen omdat zij in de minderheid is?

Wat ik verder niet begrijp is dat mensen zeggen dat ze niet de intentie hebben om te discrimineren en dat alles daarom gewoon bij het oude moet blijven. Uiteraard hebben zij niet de bedoeling te discrimineren maar het gaat niet om hen. Het gaat om de mensen die zich wél gediscrimineerd voelen. Wat is er mis met invoelen in plaats van het af te doen als gezeur?

Waar ik akelig van word is de Facebookactie van ‘Nederland is mijn land’ met de slogan: ’Zwarte Piet is niet meer welkom in Nederland omdat ik racistisch zou zijn. Het is een kinderfeest en heeft niets met racisme te maken’. Daarop volgt de oproep om het bericht massaal te delen. Deze ophitsing heeft niets te maken met ‘rekening houden met’ en ‘luisteren naar’ een minderheid; de mooie waarden van de democratie en die Nederland, ‘mijn’ land, juist zouden moeten kenmerken. Is de meerderheid in staat zich daarop aan te passen?