Witte kerkje in handen van Stichting Oude Groninger Kerken

GROOTEGAST - De PKN-Gemeente Grootegast-Sebaldeburen draagt op vrijdag 26 oktober het Witte kerkje en omliggend kerkhof in Grootegast over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Met deze overdracht heeft de SOGK 90 kerken, twee synagogen, 55 kerkhoven/begraafplaatsen en acht (vrijstaande) torens in haar bezit.

Het in oorsprong vroeg zeventiende-eeuwse zaalkerkje valt op door de witte bepleistering, en door de voorzijde die gesierd wordt met twee grote ronde vensters boven de ingang, een klein rond venster in de topgevel, en daarboven een forse dakruiter. De bepleistering is aangebracht in 1829 toen de kerk volledig werd verbouwd.

De preekstoel uit 1706 is afkomstig uit de in 1903 afgebroken kerk van Oud-Appelscha. Naast de preekstoel staat de oude, gescheurde luidklok uit 1611 die in 1983 vervangen is.

Sinds de restauratie van het Witte Kerkje aan de Rondweg die in het voorjaar 2005 is gerealiseerd, gebruikt de Protestantse gemeente Grootegast/Sebaldeburen de kerk voor het houden van diensten.

Regelmatig wordt er door de week ook gebruikgemaakt van het Witte kerkje. Deze accommodatie is zeer geschikt als trouwlocatie, maar kan natuurlijk ook uitstekend dienstdoen voor lezingen, concerten, kleine tentoonstellingen, andere culturele activiteiten.