GroenLinks: Voedselbank Westerkwartier hard nodig

WESTERKWARTIER „ - De Voedselbank Westerkwartier is nog hard nodig,” zo is de conclusie van GroenLinkslijsttrekker Klaas-Wybo van der Hoek. Hij trekt deze conclusie aan het eind van het werkbezoek aan de Voedselbank. Een groep kandidaten van de GroenLinks-lijst bracht onlangs dat bezoek.

De voorzitter, Jan Oomkes, en de depothouder, Pop Poelman, hadden veel te vertellen over het werk van de Voedselbank. De Voedselbank heeft twee hoofddoelstellingen: directe voedselhulp geven aan de armste mensen en verspilling van goed voedsel voorkomen. Er zijn gemiddeld 80 huishoudens afhankelijk van de Voedselbank, die staan voor zo’n 300 personen, onder wie 80 kinderen. Het werkgebied omvat nu de gemeenten Grootegast, Marum en Zuidhorn. Op jaarbasis worden meer dan 3800 pakketten uitgegeven met in totaal ongeveer 77.000 producten.

Supermarkten, andere winkels en bedrijven en particulieren zijn de gulle gevers. Na de herindeling wordt op termijn het gehele Westerkwartier bestreken en zullen er naar verwachting 40 huishoudens bij komen. De Voedselbank wordt geheel gerund door vrijwilligers. Jan Oomkes stelt: „Opmerkelijk genoeg is het aantal klanten van de Voedselbank in deze tijd van economische voorspoed niet verminderd. Daarom zijn we beslist niet overbodig aan het worden. Integendeel.”

De voorzitter heeft ook nog een boodschap voor de nieuwe gemeente: „In vele gemeenten neemt de gemeente de huur van de ruimten voor de Voedselbank voor haar rekening. Wij hebben ooit een startsubsidie gekregen, maar daarna nooit meer een financiële bijdrage. Dat zou beter kunnen.” Klaas-Wybo van der Hoek sprak mede namens de andere GroenLinks-bezoekers Annemiek KleinJan, Aartjan Feitsma en Emil Klok zijn bewondering voor het werk van de Voedselbank uit: “Er worden gezinnen en huishoudens echt geholpen. In het Westerkwartier hebben we een Voedselbank hard nodig. Vanzelfsprekend moet daarom de nieuwe gemeente de Voedselbank steunen.”