Eendaagse keuring ‘t Hollandertje in Leek

LEEK - Lleindierenvereniging 't Hollandertje uit Leek houdt zaterdag 3 november een eendaagse keuring.

Meer dan 200 kippen, konijnen en cavia's zullen op deze dag beoordeeld worden door vier ervaren keurmeesters. De dieren zijn afkomstig van leden van 't Hollandertje. Deze vereniging houdt in de provincie Groningen nog als enige een echte clubtentoonstelling.

Op een eendaagse show kunnen fokkers en publiek meekijken hoe de dieren worden beoordeeld op type, bouw, beharing en bevedering, kleur en algemene gezondheid zijn de belangrijkste kenmerken waarop de dieren worden beoordeeld en iedere fokker hoopt uiteindelijk eens een dier te hebben waar de keurmeester het felbegeerde U ( Uitmuntend) predicaat aan toebedeeld.

Dit jaar is er een grote collectie Lotharinger konijnen, een ras dat door de complexiteit van de tekening best moeilijk te fokken is.

Onder de deelnemers heerst een gezonde competitiestrijd waarbij het welzijn van de dieren voorop staat. De fokkers zijn het gehele jaar bezig om juist op deze dag hun dier in uitmuntende conditie te krijgen. Dit heeft men niet altijd zelf in de hand zo heeft de afgelopen warme periode er voor gezorgd dat veel dieren pas nu verharen naar hun wintervacht en nog volop in de verharing zitten.

Belangstellenden zijn welkom deze dag. De start isvom 9.00 uur en rond 16.00 uur zullen de kampioenen bekend zijn. De keuring vindt plaats op het terrein van Otter Dier Compleet aan het Lorentzpark 18 in Leek.