Depotdag Nienoord: voor het eerst ook de arrensleden van dichtbij te bekijken

LEEK - Het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek houdt zondag 25 november voor de zesde keer 'Open Depotdag'. Deuren gaan open die anders gesloten blijven voor het publiek. „We bieden een kijkje in de schatkamer van het museum en een blik op de bedrijfsvoering achter de schermen”, aldus de mensen van museum.

Medewerkers van de afdeling collectie en restauratie zijn aanwezig om uitleg te geven over bijvoorbeeld het Apk-station voor koetsen, de tuigenkamer, de textiel, de registratie van objecten en de koetsenvriezer. Ook is er een selectie van kleding, waaronder de palvenierspakken, gereedschappen en miniaturen te bewonderen en geven gidsen van het museum uitleg over de omvangrijke collectie rijtuigen en toebehoren.

„Weet u hoe wij aan de benaming mailbox komen op onze PC, tablet en laptop? Onze medewerkers vertellen u graag de toedracht hiervan, die teruggaat in de tijd van de postkoets.”

Hoe werkt de stofzuiger waar vroeger de rijtuigen mee schoon gezogen werden eigenlijk? Een verbluffende demonstratie van een even zo vreemd apparaat.

Primeur: bekijk de arrensleden

De bovenverdieping van het depot met onder andere de unieke arrensleden is voor het eerst onder begeleiding ook toegankelijk en in de bibliotheek zijn de medewerkers bereid het publiek te informeren over de collectie boeken en archiefstukken.

Het Rijtuigdepot is zondag 25 november geopend van 13.00-17.00 uur.