Betere wieken, betere verlichting in Noordhorn

NOORDHORN - Elke lamp heeft vanaf nu een wattage van twee in plaats van eerder één. In totaal zijn er zaterdag met zwarte tieribs 250 lampen bevestigd aan de vier gloednieuwe wieken van de korenpelmolen Fortuin in het hart van Noordhorn.

Samen met vier schijnwerpers vanaf de houten stelling verlichten ze de nu stilstaande windvanger tot de tweede zaterdag van januari. Alleen een stevige winter, zo stelt gediplomeerd molenaar Klaas Hekker, kan roet in het eten gooien. ,,Bij strenge vorst kan het rubber breken. Dan laten we de boel even de boel. Het is dus best mogelijk dat de molen volop in het licht staat als er bijvoorbeeld een Elfstedentocht per schaats wordt gehouden.”

Zaterdag klaarde hij de klus, ditmaal voor de 32 ste keer, samen met leerling vrijwillig molenaar André Bood en de 14-jarige allround vrijwilliger Leon Westra. Het idee de molen te verlichten, vloeide indertijd voort uit een keuring van kinderlampionnen in het kader van Sint Maarten. ,,De dames kwamen met het idee”, zo wil Hekker best bevestigen. ,,En de heren”, zo vult hij lenig aan, ,,zorgen voor de uitvoering. Je moet echt wel even in de wieken klauteren en helemaal bovenin, in de kap, het een en ander regelen.” Foto: Jelle Raap