Leeksters klappen Yuri naar Olympisch Goud

LEEK - „Als gemeente vinden we het belangrijk om het sporten te stimuleren.” Met deze woorden opent burgemeester Hoekstra op 10 november het Turngala in Sportcentrum Leek.

Vandaag is dat voor het vijfde jaar, een lustrum dus. Na een feestelijke openingsact van zangeres Jennifer Terwel en showdansgroep Lacromosa zijn de regiotoppers aan de beurt. Onder andere Britt Jansen en Floor van Dongen geven op de mat schitterende radslagen, koprollen, salto’s en dance-acts weg.

Yuri van Gelder vindt het super om hier te zijn. Voordat hij zijn kunsten vertoont op de brug, bereidt hij zich nog even voor in de oefenzaal van het Sportcentrum. „Ik ben hier altijd erg graag. Het is altijd goed georganiseerd, de sfeer is top met fijne mensen. Het leuke van dit soort gala’s is dat het ontspannen is. Alles kan en niks moet. Het showaspect staat voorop en er zit geen wedstrijdelement in.” Dat laatste is in het geval van Yuri niet helemaal waar. Hij gaat vandaag, met de Belgische topturner Dennis Goossens, die 8e werd op de Olympische Spelen in Rio, de finale overdoen. Sportcommentator Hans van Zetten is enthousiast: „Wij gaan hier de geschiedenis herschrijven.” Nadat de jury is begroet bijt Dennis het spits af. Yuri kijkt vanaf de vloer naar het schouwspel aan de ringen. Nadat Dennis de oefening probleemloos heeft uitgevoerd is Yuri aan de beurt. Die doet niet voor hem onder. Beide mannen eindigen met dezelfde punten en ook de uitvoering wordt met dezelfde score beoordeeld. „Dan moet het publiek in Leek maar gaan bepalen wie deze Olympische finale heeft gewonnen”, stelt van Zetten. Met een applausmeter in zijn hand wordt het publiek aangespoord om te klappen, eerst voor Dennis, daarna voor Yuri. Beide heren moedigen de mensen op de tribune driftig aan. Yuri wint, de eer is hersteld!

De Brabander traint vijftien tot twintig uur in de week en moet daar veel voor laten. „Het is zwaarste sport ter wereld. Lang doorhalen in de kroeg is er niet bij. Nu ik ouder word duurt het langer totdat mijn lichaam zich heeft hersteld. Daarom ben ik ook erg bezig met gezonde voeding.” Volgens van Zetten zit het allemaal nog wel goed. „Met je vijfendertig jaar ziet je er nog verdomd strak uit”, zegt hij een tikkeltje jaloers.

Naast de mooie ‘finale’ tussen van Gelder en Goossens zijn Sanne en Lieke Wever maar ook vele andere talenten te zien in de turnhal. Stuk voor laten ze hun kunsten zien op de balk, de brug en de mat. „Met 2200 man zijn we vanmiddag uitverkocht”, zegt Jacob Veenema van het Sportcentrum. Esthetisch mooi, volgens van Gelder.

Ineke Doornbos