Scholieren treden in de voetsporen van de Ploeg

GRIJPSKERK - Wethouder Bakker opent morgen in de openbare bibliotheek van Grijpskerk een tentoonstelling van schilderijen, gemaakt door leerlingen van OBS de Triangel uit Grijpskerk.

Leerlingen uit de bovenbouw, groep 5 t/m 8, maakten de schilderijen binnen het voor het Ploegjubileum ontwikkelde educatieproject Dit is mien Laand. De tentoonstelling blijft enkele weken hangen.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat een groep eigenwijze en vernieuwende kunstenaars uit Groningen kunstkring De Ploeg heeft opgericht. Hun dadendrang en vooral de wijze waarop zij Groningen, maar vooral het Groninger landschap hebben geschilderd heeft hen geliefd gemaakt bij vele Groningers. Zij waren 100 jaar geleden de eerste kunstenaars die de Provincie introkken om het grootse en weidse Grunneger laand in modernistische schilderijen te vereeuwigen.

Het educatieproject Dit is mien Laand wil zo veel mogelijk kinderen in de provincie Groningen bereiken en hun deelgenoot maken van dit voor Groningen bijzondere en kleurrijke cultureel erfgoed. De leerlingen leerden veel over De Ploeg en hun expressionistische werk. Zij gingen ook zelf aan de slag met kwast en verf om in de eigen omgeving, geïnspireerd door het werk van De Ploeg een nieuwe (creatieve) relatie met hun Grunneger Laand aan te gaan.

Sinds afgelopen voorjaar hebben meer dan 1500 leerlingen in stad en provincie Groningen kennis genomen van de ontstaansgeschiedenis van De Ploeg en het werk van leden als Jan Wiegers, Jan Altink, Alida Pott, Job Hansen en Johan Dijkstra.