‘Het is welletjes’

WESTERKWARTIER -

Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn gaan per 1 januari op in de nieuwe gemeente Westerkwartier. Deze krant blikt wekelijks vooruit op de herindeling. Deze week: de Zuidhorner fractievoorzitter Rene Westerhof-Dijkinga.

,,Ik was inderdaad teleurgesteld en boos. Om te voorkomen dat een kandidaat uit de gemeente Zuidhorn ontbrak bovenin de kieslijst van de VVD had ik me beschikbaar gesteld. Inmiddels ben ik 13 jaarfractievoorzitter in Zuidhorn en vind ik het welletjes. Ik had me niet voor een nieuwe periode kunnen oppeppen.”

,,Ik kreeg wel een aanbod. Sterk Westerkwartier bood mij de tweede plek op haar kieslijst. Ik heb hiervoor bedankt. Die partij ademt mij iets te veel de sfeer van ontevreden VVD'ers.”

,,De stemwijzer heb ik ingevuld. Op 1 kwam bij mij de VVD, VZ Westerkwartier op 2 en de ChristenUnie op 3. Ik denk dat het VVD wordt. Of anders VZ.''

,,Als mensen zich actief willen blijven inzetten voor het lokaal bestuur juich ik dat toe. Dat de club, zij het onder een andere politieke vlag, bij elkaar blijft, wijst erop dat het een hecht team is.”

,,Bij een lage opkomst verwacht ik een zege voor CDA en CU. Coalitievorming kon wel eens problematisch worden. Want met wie gaan die twee partijen dan in zee? Zittende wethouders zijn niet op voorhand capabel voor het wethouderschap in de nieuwe gemeente. Voor het besturen van een gemeente van 60.000 inwoners komt heel wat meer kijken.''