Verkiezingsdebat levert onvermoed probleem op

OPENDE - In Ezinge, Feerwerd en Garnwerd is nu het echte probleem dat er meer jongens wonen dan meisjes.

Een inwoner van Middag-Humsterland kaartte dit fenomeen maandagavond in het Barontheater te Opende aan tijdens de verkiezingsavond van het Dagblad van het Noorden. „Meisjes kom naar de Reiddieptocht”, verzuchtte hij. „De continuïteit van de cultuur in dat gebied moet overeind blijven”.

Terwijl enkele kandidaat-raadsleden hem tipten over een alternatief voor Boer zoekt Vrouw temperde Klaas Wybo van der Hoek van GroenLinks de plots humoristische sfeer. „In dat gebied zijn er speciale afspraken over aardbevingsschade. Daar moeten we als nieuwe gemeente straks heel serieus mee omgaan”. De meest aparte confrontatie gold die tussen de lijsttrekkers Harry Stomphorst uit Marum van Sterk Westerkwartier en Ytsen van der Velde uit Opende van VZ Westerkwartier. „Op de poster van Sterk Westerkwartier staat een jongen van een stier van mij”, aldus Van der Velde die Hooglanders houdt. Desgevraagd door discussieleider Koos Bijlsma bevestigde Stomphorst dat hij al lijsttrekker was voor de eerste ledenvergadering. „Ik volg wat dat betreft het voorbeeld van Geert Wilders”.

Het overlopen van VVD-ers naar zijn partij zei VVD-lijsttrekker Tanja Haseloop-Amsing uit Leek te betreuren. „Je staat erbij, je kijkt erna en je baalt. Maar, zo vervolgde ze rap, „we zijn blij met twee kandidaten op onze lijst onder de 23 jaar”.

Als meest kritische onderwerp kwam de openstelling van winkels op zondag ter sprake. Als voorman van de ChristenUnie bepleitte Peter Holsappel uit Niebert een zorgvuldige afweging hierover. Hij bevestigde wel alvast dat zijn partij een maatregel zoals in Leek niet zal terugdraaien. ChristenUnie houdt rekening met zeven van de 33 raadszetels, terwijl CDA-voorman Hijlke Westra uit Grootegast zich tevreden zei te stellen met acht.

Rianne Vos noemde voor haar partij, de PvdA, een aantal van vijf oké. De partij 50plus zal, aldus lijsttrekker Chris Veeze uit Leek, een zetel afstaan aan de grootste partij als ze vijf zetels binnenhaalt. Zijn partij beschikt over slechts vier kandidaten tegenover veertig bij VZ Westerkwartier. In totaal kan de bevolking kiezen uit 202 kandidaten.

Saillant detail was dat Klaas Wybo van der Hoek toch deelnam aan het debat, terwijl zijn vrouw thuis haar verjaardag vierde. Het grootste probleem voor de nieuwe gemeente werd slechts eenmaal benoemd. „We beginnen met een tekort van vier miljoen”, aldus Ytsen van der Velde. „We hebben daarvoor steeds gewaarschuwd. Dit gaat de bevolking geld kosten”.