Schaapskooi in Opende weer tiptop

OPENDE - De historische schaapskooi in Opende werd recent voorzien van een nieuw rieten dak. Deze restauratie werd mede dankzij een gift van de gemeente uitgevoerd. Wethouder Mark de Haan van de gemeente Grootegast bracht daarom een bezoek aan de schaapskooi. „De schuur ziet er fantastisch uit en is klaar om weer vele jaren mee te gaan”, was zijn conclusie.

Willem Hofstede en Manja ten Donkelaar, twee vrijwilligers die betrokken zijn bij de schaapskooi, zijn erg enthousiast. “We willen de schaapskooi voor de toekomst bewaren, om onze kinderen te laten zien hoe het er vroeger aan toe ging. Er verdwijnt al teveel”, zegt Willem. De schaapskooi is niet alleen een mooi gebouw om te zien, maar staat ook in dienst van de gemeenschap. “De schaapskooi kan worden gebruikt voor kleinschalige activiteiten in het dorp. Voor meer informatie hierover kun je naar de site van de schaapskooi gaan”, vertelt Manja.

De schaapskooi is zoveel mogelijk traditioneel gebouwd en gerestaureerd om een zo goed mogelijk beeld te geven van een schuur uit die tijd. Zo zijn de balken afkomstig van een oude boerderij en zijn ongeveer 250 jaar oud.