Pilotproject van start in Het Westerkwartier: bijna vijftig woningen van het gas af

LEEK - Het pilotproject om 48 huizen te renoveren naar gasloze Nul-Op-De-Meter woningen in Leek, Grijpskerk, Marum en Grootegast kan beginnen.

Afgelopen woensdag 21 november ondertekende directeur Janneke Klijn van woningcorporatie Wold & Waard de contracten voor de renovatie met 4 aannemers. Fijn Wonen, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Jorritsma Bouw en Breman Service-Nijhuis Bouw starten rond april 2019 met de renovatie. Deze woningen vormen de start van een groot programma om alle woningen vóór 2050 energieneutraal te maken.

Het zijn de eerste woningen van een paar hondernd die in de komende jaren energiezuinig worden gemaakt. Bij gemiddeld verbruik wordt al het energieverbruik van de bewoner opgewekt via zonnepanelen op het dak. Dat is mogelijk dankzij goed geïsoleerde ramen en gevels en speciale installaties voor verwarming en ventilatie.

Wold & Waard heeft het doel om in 2050 alle woningen minimaal energieneutraal te hebben gemaakt. Enerzijds om bij te dragen aan de vermindering van CO2 uitstoot, maar met name om de woonlasten van de huurders op een betaalbaar niveau te houden. De verwachting is dat de energieprijzen de komende jaren zullen stijgen, vooral voor gasverbruik.