Aansprekende historische verhalen uit Drenthe gebundeld in nieuw boek

SPIJKERBOOR - In café ’t Keerpunt in Spijkerboor werden afgelopen woensdag de eerste exemplaren van het boek ‘Drenthe, plekken met een verhaal ...’ overhandigd aan Dick Dijkstra van het Recreatieschap Drenthe en Willem Dijkema, eigenaar van het ’t Keerpunt.

uit het midden van de achttiende eeuw stammende - café ’t Keerpunt bevindt zich naast de deur een ijzeren ring waaraan in 1780 de moordenaar van dominee Johannes Ledeboer werd vastgeketend. Het betrof een moord die in menig moordlied van die tijd werd bezongen.

’t Keerpunt is een van de vele plekken die aansprekende verhalen opleverde voor het boek dat door Folkert Oldersma en Menno van Veen, beiden woonachtig in Annen, werd geschreven. Jelle Gebert uit Hoogeveen verzorgde de fotografie.

Drentse standbeelden, gedenkstenen, bijzondere gebouwen, voorwerpen en straatnamen inspireerden de auteurs op zoek te gaan naar het verhaal dat erbij hoorde. Verhalen die vaak niet bekend zijn, maar die wel het bijzondere van zo’n plek naar voren halen. De toegevoegde fietsroutes maken het mogelijk de plekken te bezoeken.

Ooit was De Lantschap Drenthe verdeeld in zes rechtsgebieden, de zogenaamde dingspelen. De 67 verhalen in het boek zijn gegroepeerd naar deze dingspelen. De diversiteit is groot; waarom heet een bepaalde straat zo, waarom staat een Chinees paviljoen bij een boerderij en waarom een kerk ver buiten het dorp? Een joodse begraafplaats, een dichteres in Roden, onderduikersholen, bluesmuziek, een café, volksverhalen, strijd om hoge kerktorens, een hallenhuis, een natuurgebied dat een archeologisch reservaat blijkt te zijn, een veenbrug, Drentse cowboys, nepboerderijen bij vliegveld Eelde, duivelsroosters bij kerken, uitkijktorens om de Russen in de gaten te houden, boerenopstand, grensmarkeringen, antennes van een ruimtetelescoop, …

Het boek telt 220 bladzijden en is een initiatief van de Stichting Lepel dat gesteund werd door het programma Op fietse van de Provincie Drenthe en het Recreatieschap Drenthe.

Het is voor € 20,00 te koop in de plaatselijke boekhandel of te bestellen bij uitgeverij Levend Leren op hun website www.levendleren.nl.