Marumse schrijft indringend boek over kankerproces

MARUM - Onlangs verscheen een indringend boek over longkanker en de impact daarvan, geschreven door Mettie Boonstra, sinds twee jaar woonachtig in Marum.

Nu drie jaar geleden sloeg de bom in haar leven in met de diagnose longkanker, zonder enige aanleiding. Nooit gerookt, niet in de buurt van asbest geleefd, niets van dat alles. „U behoort gewoon bij de 15 % die domme pech heeft”, zei de longarts. Gelukkig kon de flinke tumor in de linkerlong operatief verwijderd worden en trad goed herstel in. Tot na een jaar het onheil opnieuw toesloeg. Nu met een tumor in de andere long. Weer kon ook die operatief verwijderd worden, maar daarbij traden flinke complicaties op. Het herstel verliep traag maar opnieuw positief.

Mettie kampt nu met 40 % minder longinhoud en daardoor blijvende beperkingen.

Hoe blijft een mens bij zulke ingrijpende aanslagen staande? Mettie Boonstra, die al jaren graag dagboeken en reisverhalen schrijft, geeft een openhartige beschrijving over het proces dat zij doormaakte. Over enorme schrik en angst en over geschonden vertrouwen. Maar ook over haar geloof en de liefde uit haar omgeving, die haar steun boden.

De aantekeningen werden een boek, met als titel “Goeie genade! Als KANKER je pad kruist”. Een boek, dat lotgenoten en ook anderen die een zware weg te gaan hebben zal aanspreken, maar dat tevens geschikt is voor hulpverleners.

Het boek wordt is vanaf 3 december ook verkrijgbaar of te bestellen bij de boekhandel, bijvoorbeeld bij Primera Marum. Prijs: € 12,50.