Amnesty’s Write for Rights: kom een brief schrijven en help mensen vrijheid terug te krijgen

OLDEHOVE - De diaconie van de PKN-kerk in Oldehove organiseert zaterdag 8 december een schrijfactie in het kader van Amnesty's Write for Rights.

In De Stiep, het bijgebouw van de Ontmoetingskerk aan e Wilhelminastraat 20 worden om 11.00 uur de deuren geopend en wordt er tot 14.00 uur geschreven.

Marteling stoppen

Tijdens Write for Rights schrijven mensen naar autoriteiten van verschillende landen. Ze komen in actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Mensen die gevangenzitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming. Omdat de regering zich onder druk gezet voelt.

Zo schreef de Ethiopische journalist Eskinder Nega, voor wie er eerder werd schreven: ‘In 2018 werd ik vrijgelaten. Niet omdat de regering van gedachten veranderde, maar omdat mensen de vrijlating eisten van gevangen activisten, journalisten en bloggers’.

Vrouwen vaker geïntimideerd

„Dit jaar schrijven we voor tien vrouwelijke activisten. Want wereldwijd staan mensenrechtenverdedigers onder druk, en vrouwelijke activisten hebben het vaak extra zwaar. Vrouwen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting”, aldus de organisatie.

„We schrijven onder andere voor de Iraanse mensenrechtenverdediger Atena Daemi, die een gevangenisstraf van 7 jaar uitzit omdat ze actievoerde tegen de doodstraf. Voor de Oekraïense LHBTI-activist Vitalina Koval, die te maken krijgt met geweld en bedreigingen. En voor de nabestaanden van de Braziliaanse politica Mariëlle Franco, die op 14 maart 2018 werd vermoord.”

Informatie over de mensen voor wie geschreven wordt is aanwezig, evenals pen en papier en voorbeeldbrieven. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar een bijdrage in de verzendkosten van de brieven wordt wel op prijs gesteld.

Vuist tegen onrecht

Er is gelegenheid voor de kleinere kinderen om in de tussentijd te spelen en uiteraard is er koffie en thee. „Doet u ook mee? Hoe meer brieven, des te groter onze vuist tegen onrecht!”