Westerkwartiertje: ‘Liever niet op de voorgrond’

WESTERKWARTIER - Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn gaan per 1 januari op in de gemeente Westerkwartier. Deze krant blikt wekelijks vooruit. Deze week: Annemiek Kleinjan-Uneken (49) uit Aduard die namens GroenLinks in de gemeenteraad komt.

U behaalde 686 voorkeurstemmen. Hoe verklaart u uw populariteit?

,,GroenLinks is een progressieve partij. Kiezers hechten aan een evenwichtige man-vrouwverdeling in de politiek. Ik was de hoogste vrouw op de kieslijst. Om die reden denk ik dat veel mensen mij hebben gestemd.”

Had u als vrouw niet hoger op de kieslijst moeten staan?

,,Dat wilde ik niet omdat ik nieuwkomer ben in de politiek. Ik ambieerde wel een verkiesbare plaats en was blij met de vierde plek die ik kreeg toebedeeld. Door alle voorkeurstemmen ben ik nu de tweede kandidaat die namens GroenLinks in de gemeenteraad komt.”

Wat zijn uw kwaliteiten?

,,Tweeënhalve dag in de week werk ik als stage-coordinator bij de Hogeschool in Utrecht. Ik doe dit werk omdat ik goed kan bemiddelen tussen partijen. Ik geloof van mezelf dat ik bescheiden ben. Ik ben ook niet iemand die op de voorgrond hoeft te staan.”

Wat kunnen uw kiezers van u verwachten?

,,Dat mensen voor elkaar zorgen vind ik belangrijk. Dat gebeurt in bijvoorbeeld de Buurthuiskamer die hier in Aduard is opgericht. Dat voorbeeld verdient navolging. Verder moeten we echt de armoede te lijf. Ook sport vind ik belangrijk. Mijn gezin en ook ikzelf doen veel aan sport.Trouwens ik hoor mijn man wel eens mopperen over de vele troep op straat. Aan die klachten wil ik graag stem geven in de politiek.”

Hoe blij bent u met de herindeling?

,,Groter hoeft niet per definitie beter te zijn. Lange tijd keerde onze lijsttrekker Klaas-Wybo van der Hoek zich tegen herindeling. Nu wil hij het Westerkwartier vooral groot laten zijn in kleinschaligheid. Die uitspraak onderschrijf ik van harte.”

Door Koos Bijlsma