VZ en CU nemen voortouw

zuidhorn - Twee formateurs gaan aan de slag om de nieuwe gemeente Westerkwartier voor de jaarwisseling aan een college van B en W te helpen.

De twee grootste partijen leveren de formateurs. De lokale partij VZ Westerkwartier schuift hiervoor de partijloze burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo naar voren. Namens de ChristenUnie treedt oud-wethouder Jannes Janssen uit Hardenberg aan. Dat bleek vrijdagavond tijdens een openbare bijeenkomst in zaal Balk in Zuidhorn. In zijn rol als informateur deed Thijsen toen verslag van zijn bevindingen van de eerste gespreksronde met vertegenwoordigers van alle negen verkozen partijen.

Volgens Thijsen is Westerkwartier het beste uit met een coalitie die in de kern wordt gevormd door, wat hij noemde, een ‘lokaal-christelijk blok’ dat wordt aangevuld met een andere politieke partij. Behalve VZ Westerkwartier en ChristenUnie maakt wat hem betreft ook het CDA deel uit van een dergelijk ‘motorblok’.

CU-lijsttrekker Peter Holsappel sprak zich ondubbelzinnig uit voor een coalitie waaraan ook het CDA meedoet. ,,Als CU hebben wij affiniteit met het CDA’’, sprak hij. Zover ging lijsttrekker Ytsen van der Velde van VZ Westerkwartier niet. Van der Velde hield de deur naar het CDA vrijdag open, maar zei een coalitie met bijvoorbeeld PvdA, GroenLinks en VVD en eventuele (gedoog)steun van de kleinere partijen, niet bij voorbaat uit de weg te gaan.

Volgens informateur Thijsen staat Westerkwartier voor stevige uitdagingen. Hij zei vorige de eerste begroting van de nieuwe gemeente alvast te hebben bestudeerd. Volgens hem is de financiële rek die erin zit maar heel beperkt. ,,Duidelijk is dat er politieke keuzes moeten worden gemaakt.’’ Om die uitdaging aan te kunnen, is de vorming van een brede bestuurscoalitie volgens hem gewenst. Hij riep alle politieke partijen op loyaal met elkaar samen te werken: ,,De eerste drie jaar kunt u zich geen polarisatie veroorloven.’’ Woensdag schuiven de negen politieke partijen van negen uur 's morgens tot elf uur 's avonds bij toerbeurt aan tafel bij de beide formateurs.

Lijsttrekker Van der Velde van VZ Westerkwartier liet na afloop nog weten dat deelname van het CDA voor hem geen wet van meden en perzen is. Bij een eventueel wegvallen van het CDA lijken VZ Westerkwartier en CU als grootste partijen uit te komen bij PvdA en GroenLinks als coalitiepartners. Om aan een al te linkse coalitie te ontkomen, sluit de VZ-voorman samenwerking met bijvoorbeeld VVD en Sterk Westerkwartier niet uit. ,,Voordeel van die laatste optie is dat de beide lokale partijen dan aan het einde van de rit van drie jaar wellicht de handen ineen kunnen slaan.’’