Historisch Correct | Politieman Sieger Zwart

LEEK - Politieman Sieger Zwart was wat we nu een ouderwetse politieman zouden noemen. En mede daardoor was hij ook gewoon een bekende Leekster. Hij was vanaf 1949 tot in 1967 in Leek politieman.

Ik ben zelf te jong om hem bewust meegemaakt te hebben. Maar het is typerend voor hem dat ik me door de vele verhalen een levendige voorstelling van zijn optreden kan maken. Hij was een strenge politieman die er niet voor terugdeinsde in zijn eentje een groep onrustzaaiers uiteen te slaan. Dat deed hij niet met een knuppel, maar met zijn klewang, een zwaard dus. Een uitrustingsstuk dat vroeger ook bij de plaatselijke politie standaard was. Hij was zelf bekend, maar wist natuurlijk ook van alles van de Leeksters. Hij liet zichzelf ook nadrukkelijk zien. En vaak op een zijspanmotor.

Ook de huidige politie zal ongetwijfeld veel weten van de Leeksters. Maar het is typerend dat ik een naam van een huidige regionale politieman zou moeten opzoeken om hier te kunnen noemen. Politieman Zwart is in de oorlogstijd werkzaam geweest in Zuidhorn. Het was een roerige tijd, ook voor hem persoonlijk. Hij trouwde, en kort erna werd zijn baas (Klavers) doodgeschoten door het verzet. Ook in de oorlogstijd was de zijspanmotor trouwens al het, belangrijkste, vervoermiddel van ‘de sterke arm’.

Op de foto uit de jaren zestig zit in ‘de bak’ zijn collega Westra. Ze staan op een bijna onherkenbare plek. Het is de (nieuwe) Rijksweg 43, toen nog bestaande uit betonplaten. Dat werd later de A 7. Dan nog even wat andere kanten van Sieger Zwart. Ik heb thuis twee schilderijen aan de muur hangen van ‘S. Zwart’. Mooie stillevens met bloemen in vazen. Ze schijnen echt door politie Zwart gemaakt te zijn. En op de foto bij mijn vorige column (Sinterklaas) staat hij ook, onherkenbaar.

Albert Graansma