Uniek project met een unieke prestatie

LEEK - De belangstelling voor schaken binnen het onderwijs is de afgelopen paar jaar sterk gegroeid. Deze groei vond echter vooral plaats in het basisonderwijs, waar leerlingen soms al vanaf groep 3 en 4 kennismaken met het schaken. In een unieke samenwerking besloten de Lindenborg uit Leek en Schaak maar raak! Academy uit Niekerk het leren schaken ook aan te bieden aan de leerlingen van klas 1 en 2 van de Lindenborg. Dit resulteerde in de Lindenborg Chess-challenge 2018.

De uitdaging voor de deelnemende leerlingen was om in acht weken, met iedere week één uur schaakles, niet alleen de basisregels van het schaakspel te leren, maar tevens om een officieel schaakexamen te doen en het bijbehorende schaak-diploma te behalen. Zo’n twintig leerlingen durfden deze uitdaging aan.

Gedurende de Chess-challenge bleek al snel dat een groot aantal van de deelnemers er echt voor ging en er thuis ook flink werd geoefend. De gebruikte digitale leermethode maakt het (beter) leren schaken niet alleen aantrekkelijk en uitdagend, maar is tevens een manier van leren die geheel past bij de huidige generatie leerlingen.

Het eerste schaak-diploma, het Pion-diploma, werd behaald door maar liefst zestien leerlingen. Maar een aantal leerlingen gingen nog een stap verder. Marijn Venekamp, Casper van Ommen en Marianka van der Heide behaalden namelijk ook nog het Paard-diploma en dat is echt een uitzonderlijke prestatie.

Maar nog uitzonderlijker was hetgeen Lara Claessens wist te presteren. Zij wist namelijk door naast de acht schaaklessen ook thuis flink te oefenen, zowel het Pion-diploma, het Paard-diploma, het Loper-diploma, het Toren-diploma en het Dame-diploma te behalen. Dit is werkelijk een unieke prestatie.

Dinsdag kregen de deelnemers aan de Lindenborg Chess-challenge 2018 hun welverdiende schaakdiploma’s uitgereikt. Afdelingsdirecteur Peter Frans van de Lindenborg en Huub van der Logt van Schaak maar raak! Academy kijken tevreden terug op deze eerste Lindenborg Chess-challenge en met 2019 nabij wordt er al gedacht over een Lindenborg Chess-challenge 2019. Mochten er scholen zijn, zowel basisscholen als middelbare scholen, die interesse hebben in schaakonderwijs dan kunnen zij vrijblijvend contact opnemen met Schaak maar raak! Academy (info@schaakmaarraak.nl).