Proefballonseizoen is weer begonnen - Westerkwartiertje

De raadsverkiezingen komen eraan en ... daar zijn ze weer: de befaamde proefballonnetjes. Wat te denken van het CDA? De christendemocratische voorvrouw Geertje Veenstra uit Den Horn lanceerde het idee om volgend jaar ‘een wethouder van geluk’ aan te stellen.

Burgemeester Ard van der Tuuk liet in het midden of hij heil ziet in een gelukwethouder. Hij noemde het ,,een interessante gedachte en het onderzoeken waard’’. Directe noodzaak voor invoering van zo’n speciale portefeuille ziet de burgemeester niet omdat de huidige leden van het college van B en W, verzekert hij, volop oog hebben voor de menselijke maat bij besluiten die worden genomen.

Wethouder Bert Nederveen (opnieuw beoogd wethouder voor de ChristenUnie) twijfelt aan de noodzaak van het instellen van portefeuille van geluk. Hij reageerde op Twitter met de (retorische) vraag: ,,Moet niet elke wethouder bekijken of het mogelijk is de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren?’‘

Van meet af aan tegen herindeling

De proefballon die lijsttrekker Ytsen van der Velde van VZ Westerkwartier opliet, was van een nóg minder realistisch gehalte. Zijn lokale partij was van meet af aan tegen herindeling. Hij liet hij zich in een vraaggesprek ontvallen dat hij de herindeling die per januari 2019 is doorgevoerd, liefst terug wil draaien. Om de drommel weet Van der Velde dat zijn proefballon gespeend is van iedere vorm van realiteit. Hij speelt hiermee slechts in op gevoelens (van onvrede) die nog altijd leven onder een deel van zijn achterban.

'Ja, de herindeling moet worden teruggedraaid'

De ‘concullega’s’ van Sterk Westerkwartier - u weet wel: die andere lokale partij - speelde handig in op zijn uitspraken. Die partij verwerkte het VZ-citaat (zonder bronvermelding) in een poll op de eigen website. Met als stelling: ,,Ja, de herindeling moet worden teruggedraaid.’’ En u raadt het al: een meerderheid van de bezoekers (28 stemmen) kruiste het antwoord ‘ja’ aan op deze vraag. Zeventien bezoekers vinden: ,,Nee, de gemeente Westerkwartier moet blijven zoals deze nu is.’’ De enige juiste stelling die daarop volgde (,,Ik weet het niet, het is nog te vroeg om hierover te oordelen’‘) kreeg slechts zeven stemmen.

Gelukkig zijn kiezers mans en vrouws genoeg om onzinnige proefballonnetjes door te prikken.

Tekst: Koos Bijlsma