Waarom ‘dwars’ raadslid zich gedeisd houdt - Westerkwartiertje

Al geruime tijd houdt het spraakmakendste raadslid van Westerkwartier, VZ-man Harm Beute, zich gedeisd. In het nieuwe politieke programma van de lokale omroep RTV Zulthe, onthulde Beute zaterdagmorgen wat hiervan de oorzaak is.

 Dat is corona. Het venijnige virus dwong de gemeenteraad maanden achtereen digitaal te vergaderen. Dat vond Beute maar niks. Hij miste de directe (fysieke) contacten en debatten met zijn collega’s.

'Onbelemmerd mag ik interviews geven'

Nu de raadszaal in Zuidhorn coronaproof is ingericht, wordt inmiddels weer fysiek vergaderd. Bovendien komen er weer verkiezingen. Dat betekent dat de stem van het ‘dwarse’ raadslid de komende tijd vaker zal klinken. In het radio-interview hield Beute de rem er nog even op. Hij ontkende dat hem een spreekverbod was opgelegd nadat hij kort na de herindeling twee spoeddebatten had uitgelokt. ,,Onbelemmerd mag ik interviews geven. Wel is de afspraak gemaakt dat ik hiervan melding maak bij fractievoorzitter Ytsen van der Velde.’‘ Zijn dwarse karakter ten spijt had hij voorafgaand aan het radio-optreden keurig aan zijn ‘meldplicht’ voldaan.

In de Dagblad-interviews kort na de vorming van de fusiegemeente klaagde Beute over het hoge ziekteverzuim onder ambtenaren. Als een zelfverklaard medicus trok hij de gezondheidsklachten van de medewerkers in twijfel, wat hem op ongemeen felle kritiek kwam te staan. Beute meldde zaterdag dat het verzuim inmiddels flink is teruggedrongen. Hij sluit niet uit dat gemeentesecretaris Astrid Schulting hierin de hand heeft gehad. Schulting is immers niet voor niks uitgeroepen tot landelijk op één-na-beste lokale overheidsmanager?

'Dat moeten de inwoners betalen'

Westerkwartier is apetrots op de hoge ogen die haar hoogste ambtenaar in deze titelstrijd gooide. Een heuse publiciteitscampagne werd er tegenaan gesmeten. Behalve in het eigen ‘huisorgaan’ De Krant/Streekkrant en het Westerkwartier werd een paginagrote advertentie geplaatst in de zaterdageditie van Dagblad van het Noorden. ,,Dat moeten de inwoners betalen. Als VZ willen wij weten hoeveel dit heeft gekost. Daarover stellen wij schriftelijke vragen’‘, kondigde Beute aan.

Maar Beute is Beute: hij heeft de antwoorden van B en W niet nodig om de conclusie te trekken: de advertentiecampagne rond de succesvolle gemeentesecretaris was een even overbodige als (te) dure grap. Niet voor herhaling vatbaar. In de radio-uitzending van komende zaterdag (vanaf elf uur) kruipt nieuwbakken ChristenUnie-lijsttrekker Koos Siegers achter de microfoon. 

Tekst: Koos Bijlsma