Eén ‘Sterk VZ’: het komt er niet van - Westerkwartiertje

Maanden geleden werd in deze column al de vraag opgeworpen: hoe handig is het dat twee lokaal opererende politieke partijen gescheiden optrekken in de gemeente Westerkwartier? Juist nu de landelijke partijen gebukt gaan onder afnemende populariteit zouden VZ Westerkwartier en Sterk Westerkwartier elkaar kunnen versterken.


Op dat moment waren beide partijen achter de schermen al druk met elkaar in gesprek. Die toenadering was niet verwonderlijk. Drijvende kracht achter VZ is fractievoorzitter Ytsen van der Velde uit Opende. Voorzitter van het bestuur van de andere partij, Sterk Westerkwartier, is Gert van Werven uit Doezum. De twee zaten jaren achtereen bij elkaar in de Grootegaster gemeenteraad. Van der Velde namens het toenmalige VZ2000. En Van Werven voor de VVD.

Fusiedingetje bij onderwijsorganisatie

De twee trekken vriendschappelijk met elkaar op. Ondernemer Van der Velde verblijft voor zakelijke projecten regelmatig in Polen. Daar doet hij soms een beroep op de digitale vaardigheden van zijn oud-VVD-collega. Zo schitterden beiden in december 2017 door afwezigheid bij een raadsdebat in Grootegast over een fusiedingetje bij onderwijsorganisatie Quadraten. Van Werven logeerde op dat moment bij Van der Velde in Polen. Vanuit dat land poogden ze ieder (met wisselend succes) hun eigen fracties aan te sturen.

Geen overeenstemming over samenstelling kandidatenlijst

Wie weet vonden in Polen de eerste verkenningen plaats over een fusie tussen VZ en Sterk Westerkwartier. Hoewel de voormannen van beide partijen goed met elkaar overweg kunnen, lijkt de fusie er niet van te komen. Geschilpunt is de naamgeving. ‘Sterk VZ Westerkwartier’ als naam voor de fusiegroepering kon niet iedereen bekoren. Ook over de samenstelling van de kandidatenlijst is het niet gelukt om overeenstemming te bereiken.

Waarin verschilt VZ inhoudelijk van sterk?

Profiterend van de afnemende populariteit van de landelijke partijen mikt VZ (nu 6 zetels) op een zeteltje of 1 of 2 erbij. En misschien is ‘Sterk’ wel in staat haar huidige zeteltal van 2 te verdubbelen. Hoe beide partijen zich in de campagne ten opzichte van elkaar gaan profileren, is nog wel even interessant. Want waarin verschilt VZ inhoudelijk van Sterk die allebei op ‘rechts’ zijn georiënteerd?

Naar het voorbeeld van GroenLinks en PvdA op ‘links’ staat het de twee lokale partijen vrij om elkaar na de verkiezingen op te zoeken. Ook zonder dat het komt tot één ‘Sterk VZ Westerkwartier’ kunnen de twee lokale groeperingen ieder een wethouderspost claimen. Naast de zittende VZ-wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi neemt Sterk-fractievoorzitter Harry Stomphorst wellicht het vaandel over van de zittende PvdA-wethouder Elly Pastoor. Zij maakte immers kenbaar dat ze na de verkiezingen niet terugkomt?

De PvdA (en de andere landelijke partijen) zijn gewaarschuwd.