Meer aandacht voor schone lucht op kantoor

Aangeboden door: strooming.nl

Nederlanders zijn de afgelopen maanden massaal teruggekeerd naar kantoor. Het leidde tot lange files op de wegen, drukte in het openbaar vervoer en gesprekken bij de koffieautomaat.

Met name dat laatste is voor veel mensen een reden om weer gedeeltelijk op kantoor te werken. Al is de verwachting dat een hybride vorm de trend blijft. Bij het hybride werken zitten mensen een of twee dagen op kantoor, om de rest van de week vanuit huis te kunnen werken. Een goede mix van het besparen van reistijd en het hebben van sociaal contact met collega’s. Nu men vaker naar kantoor gaat, is het voor werkgevers noodzaak om te zorgen voor schone lucht en voldoende ventilatie. Het is een van de pijlers die moet bijdragen aan het tegengaan van de verspreiding van het virus. Om de kwaliteit van de lucht te meten kiest men vaker dan de afgelopen anderhalf jaar voor een luchtmeting.

Schone lucht helpt medewerkers zich te concentreren

Niet alleen draagt een schone lucht bij aan de hygiëne op de werkvloer. Een fris kantoor met voldoende zuurstof in de lucht komt ook de concentratie van medewerkers ten goede. Het is makkelijker om je in een grote ruimte met voldoende zuurstof te concentreren, dan in een kleine ruimte zonder ventilatie. Zeker wanneer je er met meerdere personen zit. Er zijn verschillende manieren om voor een schone lucht te zorgen. Verbeter bijvoorbeeld de ventilatie op kantoor, of investeer in een groter aantal planten op de werkvloer. Planten zorgen voor de productie van zuurstof in de lucht en zuiveren het.

Ook verlichting cruciaal voor goede concentratie

Naast het feit dat er binnen kantoren meer aandacht is voor de ventilatie ervan, besteedt men ook meer aandacht aan de verlichting. Zeker nu het tot laat in de ochtend donker is buiten, is het voor kantoren belangrijk om de verlichting binnen op orde te hebben. De verlichting geeft mensen energie en laat hen hun concentratie langer vasthouden.

Luchtmeting toont samenstelling van de lucht

Lucht binnen een kantoorpand bestaat uit verschillende componenten. Denk bijvoorbeeld aan formaldehyde, fenol en ammoniak. Ook H2S is een component die vaak voorkomt in de lucht. Wanneer dit in verhouding is, hoeft het geen probleem te zijn. Naarmate die verhouding uit balans raakt, neemt het risico op gezondheidsklachten bij medewerkers toe. Ze krijgen bijvoorbeeld last van hoofdpijn, hebben vaker een vermoeid en duf gevoel op de werkvloer, enzovoorts. Een luchtmeting kan inzage geven in de huidige verhoudingen. Partijen die zo’n luchtmeting op kantoor uit kunnen voeren geven vaak ook advies over de wijze waarop de verhouding van de verschillende componenten in de lucht verbeterd kan worden. Overigens is het niet alleen voor kantoren interessant om een luchtmeting uit te voeren. Ook particulieren kunnen er thuis baat bij hebben.