Oppositierol lonkt voor sterk links blok - Westerkwartiertje

In navolging van de landelijke partijen hebben de besturen van de afdeling Westerkwartier van PvdA en GroenLinks elkaar gevonden. Met ingang van de raadsverkiezingen in maart volgend jaar gaan zij nauw met elkaar samenwerken.

Door getweeën een links blok te vormen hopen zij een grotere stempel te drukken op het gemeentelijk beleid.  In de gemeente Westerkwartier is dat niet veel anders. De PvdA is hier inmiddels zelfs voorbijgestreefd door GroenLinks. Die partij telt vijf raadszetels, tegen vier voor de PvdA.

’t Is bepaald niet vanuit luxe dat de tweede linkse partijen de handen ineenslaan. De PvdA was nog niet zo heel lang geleden de grootste partij in met name de gemeenten Leek en Marum. Landelijk moesten de sociaaldemocraten de laatste jaren fors terrein inleveren.

Elly Pastoor zo goed als zeker niet opnieuw beschikbaar

Desondanks verwierf de PvdA drie jaar geleden een plekje in het college van B en W. Dat was met name te danken aan de beschikbaarheid van de ervaren Elly Pastoor, oud-wethouder in Groningen en Grootegast. Pastoor passeerde inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd en is zo goed als zeker niet opnieuw beschikbaar. Een opvolger als wethouder heeft de PvdA niet één-twee-drie voorhanden. De samenwerking met GroenLinks bespaart de PvdA de moeite om op zoek te gaan naar een opvolger voor Pastoor.

Kandidaat-wethouder

In de persoon van Henk Bakker, oud-wethouder van Zuidhorn, heeft GroenLinks wél een kandidaat-wethouder beschikbaar. Het wethouderambt in Zuidhorn beviel Bakker jarenlang meer dan uitstekend. Hij zou niets liever willen dan zijn wethouderschap in fusiegemeente Westerkwartier prolongeren. Mogelijk dat zijn kansen, zo moet in kringen van GroenLinks en PvdA zijn gedacht, worden verhoogd als Bakker als wethouder twee partijen kan vertegenwoordigen. In de voormalige gemeente Loppersum bewees PvdA’er Bé Schollema dat het mogelijk is om als wethouder tevens uit te komen voor GroenLinks.

De huidige coaliepartijen zitten overwegend 'rechts' van het spectrum

Maar de vraag is of andere potentiële coalitiepartijen in het Westerkwartier er trek in hebben om zo’n links blok bij de bestuurscoalitie te betrekken. Landelijk zien we dat VVD en CDA daar helemaal niet voor voelen. Dat risico is ook in Westerkwartier levensgroot aanwezig. De huidige coalitiepartijen VZ Westerkwartier, ChristenUnie en CDA zitten overwegend ‘rechts’ van het spectrum. Als een vierde partij nodig is om een meerderheid in de gemeenteraad te verwerven, doen de drie partijen waarschijnlijk liever zaken met de relatief kleine VVD dan met GroenLinks; zeker als zij de PvdA hierbij op de koop toe krijgen.

Eendrachtig met elkaar samen werken

Het klinkt mooi als PvdA en GroenLinks de hoop uitspreken dat hun invloed op het beleid wordt vergroot door eendrachtig met elkaar samen te werken. Maar dat gaat pas op als het ‘linkse’ blok erin slaagt om een meerderheid te halen in de gemeenteraad. De politieke realiteit leert dat dit ook door eendrachtig samen te werken, niet wordt bereikt. Een fusie van beide partijen dan wel onderlinge samenwerking leidt er hooguit toe dat ‘links’ een sterker front gaat vormen binnen de oppositie in de politiek van de gemeente Westerkwartier. Maar of dat nu de bedoeling is?