Eerste huis? Dit mag je niet vergeten!

Aangeboden door: ikbenfrits.nl

Heb je een mooi huis gevonden rond Grijpskerk of Zuidhorn? In dat geval breekt er een spannende periode aan. Kun je voldoende geld lenen om de woning te bekostigen? Welke maandlasten brengt je hypotheek met zich mee en wat betekent dit voor je uitgavenpatroon?

In dit artikel lees je meer over de belangrijkste zaken bij het kopen van een eerste huis. De lage hypotheekrente maakt het op dit moment heel aantrekkelijk om een huis te kopen. Met de lage rente ben je de komende jaren verzekerd van relatief lage maandlasten. De aflossing op je woning is immers een vorm van sparen. 

Tip: lees deze gids over het kopen van je eerste huis. De gids is zeer uitgebreid en beschrijft de belangrijkste stappen die je moet doorlopen. 

Starters kijken vaker naar een nieuwbouwwoning

Als starter kan het heel interessant zijn om verder te kijken naar een nieuwbouwhuis. In het Westerkwartier, maar bijvoorbeeld ook rond de stad Groningen, worden regelmatig nieuwbouwprojecten opgestart. Het voordeel van een nieuwbouwproject is dat je niet boven de vraagprijs hoeft te bieden. De vraagprijs staat vast en op basis van loting wordt bepaald wie de woning uiteindelijk mag kopen. Houd er rekening mee dat je over voldoende eigen vermogen moet beschikken om de nieuwbouwwoning straks naar eigen smaak af te kunnen werken. Een vloer, maar bijvoorbeeld ook behang of verf, is niet goedkoop. 

Schakel een makelaar in of vergelijk zelf prijzen 

Tegenwoordig is overbieden heel gebruikelijk bij het kopen van een woning. Je wilt aan de ene kant niet te veel betalen, maar aan andere kant geen droomwoning mislopen. Een aankoopmakelaar kan je vaak adviseren over een passend bod voor een woning die je bezichtigd hebt. Wil je de kosten voor de makelaar besparen? In dat geval kun je zelf onderzoek doen. Er zijn websites waarop je (tegen betaling) kunt achterhalen tegen welke prijs andere woningen in de straat verkocht zijn de laatste jaren. Dit geeft je een beeld van hetgeen je boven de vraagprijs moet bieden. 

Vraag een adviesgesprek aan bij je hypotheekadviseur 

Vaak kun je een gratis adviesgesprek aanvragen bij een hypotheekadviseur. Je maakt kennis en kijkt alvast globaal wat je straks maximaal kunt lenen. Zeker als starter is dit interessant. Het geeft je een beeld van het prijssegment waarbinnen je op zoek kunt gaan naar een eerste huis. Ook kan een hypotheekadviseur je meer vertellen over de invloed van abonnementen en bijvoorbeeld een studieschuld op je maximale hypotheek.